< DagboekMail06 | Begin | DagboekMail08 >

Het Alhambra vanaf Mirador San Nicolás

09-06-08, maandag. Klein feestje vandaag! Al heel lang, sinds een enthousiaste meester op de basisschool over het Alhambra vertelde, heb ik het idee gehad daar nog eens naar toe te gaan. Dat gaat vandaag dus gebeuren. Heb er een beetje dubbel gevoel bij, als het maar niet tegenvalt, we hebben inmiddels al zo veel moois gezien!

Om 13.00 uur zijn we er (was maar een kwartiertje rijden) en mogen om 14.00 uur binnen in de Generalife (één van de mooiste vertalingen: De tuin van het Hemelse Paradijs), dit is het iets verderop gelegen buitenverblijf van de Nasridenkoningen. We wandelen door de vrij kleine tuinen, waaronder de Patio de la Acequia met een smalle rechthoekige vijver waarin rijen fonteinen sierlijke boogjes spuiten. De Patio de los Cipreses waar de sultana Zoraya haar geheime ontmoetingsplaats had met haar minnaar en lopen een rondje over de steile trappen waar op de plaats van de leuning zachtjes water naar beneden kabbeld (de Escalare del Agua).
Patio de los Cipreses

We lopen door het paleis, met sierlijk gestucte wanden en plafonds waar het vooral gaat om de doorkijkjes naar de tuinen en het overweldigende uitzicht over de stad Granada. We zien het Mirador San Nicolás waar vandaan we zaterdag foto's gemaakt hebben.

Met de bouw van het Alhambra is begonnen in 1232 toen de macht van de kaliefen en sultans van het Nasridenrijk al tanende was. Daarom moest er gebruik gemaakt worden van eenvoudige, goedkope middelen (stucwerk, hout en tegels) maar dat werd op briljante wijze verwerkt. Er is intensief gebruik gemaakt van ruimte, licht water en versieringen. Het is enorm moeilijk te fotograferen, overal is de lichtval in de vrij kleine ruimtes anders. Foto's zonder mensen is zo goed als onmogelijk, het is hier altijd druk. Maar, desalnietemin vind ik het schitterend, kijk m'n ogen uit.

 Uitzicht vanaf de Generalife

We lopen via een looproute door de diverse zalen, gangen en tuinen. Eerst naar de Raadkamer de Patio del Mexuar. Dan de Patio de Arrayanes waarvan de sierlijke arcaden weerspiegelen in de verstilde vijver. Dichtbegroeide mirtenhagen flankeren het bassin. Vervolgens naar de hoge troonzaal de Salón de Embajadores met op het plafond de zeven hemels van de moslim-kosmos. De beroemde leeuwenhof, genoemd naar de fontein gedragen door 12 leeuwen, is een vierkante patio omringd door arcadebogen gesteund door 124 slanke marmeren zuilen. Het is een prachtige patio maar super jammer dat de leeuwen op dit moment gerenoveerd worden. Vol bewondering zijn we voor het plafond in de Sala de los Abencerajes, dit plafond heeft een geometrisch patroon, geïnspireerd op de stelling van Pithagoras. Laatste paleis op de route is het Palacio del Portal met alweer zo'n fotogenieke vijver ervoor. We zijn er stil van geworden, zeker niet teleurgesteld in de verwachtingen en via het laatste park lopen we terug naar de auto, met zo'n 150 foto's om uit te selecteren!

Arcadenbogen op marmeren zuilen Doorkijkje Palacio del Portal
⚠ (:youtube zxMi5gh7wrc:)
Alhambra promotiefilmpje op You Tube

10-06-08, dinsdag. De hele dag niet van de camping geweest, gewoon een rustdag.

11-06-08, woensdag. We gaan er weer vandoor. 300 km naar het oosten, naar de kust. We rijden langs Guadix, hier is een wijk waar nog duizenden mensen in grotwoningen wonen. We zien ze ook langs de weg, soms half en soms helemaal in de berg gebouwd, dan zie je alleen de schoorsteen er boven uitkomen.

Grotwoningen in Guadix

Het landschap is afwisselend, bergen met olijf en amandelbomen, bij Guadix kalkbergen zonder bomen en verderop ruw en rotsachtig en dan weer glooiend met golvende graanvelden. Prachtige weg en griezelig stil. Je hoort nu pas, na 6 weken, verhalen op de camping van mensen die van de kust komen en op een sluwe manier beroofd zijn. Nou ja, niet bang worden maar gewoon wat voorzichtiger. We komen iets ten zuiden van Cartagena aan bij het badplaatsje Isla Plana en het heet hier de Costa Cálida, nooit van gehoord! We treffen dit keer een hele luxe terrassencamping, ipv uitzicht op Granada hebben we nu uitzicht op de blauwe zee. Er is een groot zwembad met verwarmd en gezuiverd zeewater, heel apart. Daar brengen we de rest van de middag door.

12-06-08, donderdag. 's Ochtends er maar eens op uit om iets van de omgeving te zien. Langs de kale kust met bijna verlaten badplaatsjes door de vakantiewoningen, door de boomloze maar wel mooie bergen vanwege struiken en bloeiende roze oleanders. Maken foto's bij een mooie gerenoveerde witte molen en rijden dan de stad Cartagena in. Geen mooie stad, veel blokkerige flatgebouwen en overal bouwkranen, er wordt overal gebouwd en gerenoveerd. De enorme boulevard langs de haven is al klaar en ziet er gelikt uit. Er ligt een onderzeeboot uit 1888, vraag me af of hij echt het water in geweest is.

Als we de stad in lopen zien we een hoge, ronde opengewerkte ijzeren toren, daarin bevind zich een lift die naar het Castillo de la Concepción met omliggend stadspark leid. Instappen dan maar. Wauw.... wist niet dat ik nog hoogtevrees had, maar als je op het smalle, helemaal open, overhellende gedeelte over de stad uitkijkt komt het weer even terug. Heb toch maar even gedaan, je moet ergens je spannende momenten vandaan halen! .
Molen nabij Cartagena Open lift Cartagena

De stad was een verrassing, een oude Romeinse en gedeeltelijk gerenoveerde opgraving van een theater en een mooie winkelstraat met enorm gedecoreerde bankgebouwen en prachtige Art Deco panden. Een opvallend mooi en groot stadhuis en een verrassend mooi en charmant Casino, wat eerst een heren sociëteit was.

Bloeiende cactussen en agaves langs de weg Stadhuis Cartagena

Terug naar de camping nog even naar de supermarkt waar bijna geen versprodukten meer verkrijgbaar zijn. De vrachtwagenchauffeurs voeren aktie. Met de benzine en diesel gaat het ook al moeilijk worden. We konden gelukkig al bij de 2e pomp tanken omdat we een stukje afgeslagen waren. Tommie stuurde ons de bergen in via een bijna onmogelijke weg met grote gaten de middle of nowhere in om weer op de vervolgroute te komen. Dat ging uiteindelijk ook weer goed. Zo maken we nog eens wat mee, al is het dan geen bungee jumpen. Thuis nog tijd genoeg om even te zwemmen en op een ligbank te hangen.

13-06-08, vrijdag. Rustige dag, bijne heel de dag bij het zwembad, onder de parasol. Ik kan er maar zo inlopen, heerlijk, een graad of 28! We wilden wel langer blijven, maar nu hebben we een echt mooie camping en willen we toch verder. Yuk! Te veel vliegen!

Campingzwembad en zee op achtergrond


< DagboekMail06 | Begin | DagboekMail08 >

Gesponsorde koppelingen