< DagboekMail05 | Begin | DagboekMail07 >

Camping-vermaak in Marbella

02-06-2008, maandag. 7 Dagen op 1 camping, het is weer mooi geweest. We gaan maar 's verder, klein stukje, 125 km N.O. net voorbij Marbella. Dat betekent dat we vandaag aan de terugreis zijn begonnen. Om half 1 zaten we alweer in het zonnetje voor de caravan.

In de namiddag even naar Mijas. Ooit, 31 jaar geleden, waren we daar met de hele familie omdat pa en ma 35 jaar getrouwd waren. Er is wel veel veranderd, de hele Costa de Sol is nu één toeristen-strand geworden, overal appartementen, hotels en grote drukte.

03-06-2008, dinsdag. We gaan vandaag naar Ronda, 75 km naar het noorden. We moeten via Marbella en we kijken onze ogen uit, wat een uitgebreide stad is dat, tot ver in de bergen is het vol gebouwd met luxe villa's en heel veel appartementen complexen, heb in het voorbij gaan minstens 3 golf-courses geteld. Na heel veel bochtenwerk bereiken we uiteindelijk de stad. Ronda is een van de spectaculairst gelegen steden van Spanje. Vanwege zijn onneembare ligging was deze stad een van de laatste Moorse bastions, die tenslotte in 1485 in handen van de Christenen viel. De stad wordt verdeeld door een enorme kloof in een oud en een nieuwer stadsdeel. Deze delen worden verbonden door de Puente Nuevo (nieuwe brug) over de bijna 100 m diepe kloof van de Tajo.
Puente Nuevo 
Ronda is de bakermat van het stierenvechten. We kunnen een van de oudste arena's van Spanje bezoeken, maar hebben geen zin hiervoor entree te betalen. We lopen weer een uur of 2 door de straatjes en langs de oude muur en de enorme afgrond. Indrukwekkend.
 4e kikkerfontein in Ronda

Tussen Sevilla en Ronda liggen 7 beroemde pueblos blancos (witte dorpen). Ze liggen ver het land in via smalle wegen te bereiken. We bezoeken er eentje, 30 km verderop gelegen. We bereiken het via een natuurgebied met een prachtig stuwmeer. Het draagt de intrigerende naam Zahara de la Sierra, dit mooie dorp ligt hoog tegen de berg aan de voet van een kasteelruïne. We zien nog kans tegen de zeer steile straatjes op te lopen naar het kerkje, maar voor de toren van het kasteel hebben we echt geen puf meer. Nog even op een terrasje voor een kop koffie en dan de ruim 100 km maar weer terug. Vermoeiend dagje, maar wel mooi.

Stuwmeer

04-06-08, woensdag. Marbella staat bekend als een exclusief vakantieoord in Europa. We waren in het oude, oorspronkelijke stadsgedeelte en we vonden het heel gezellig en knus. Leuke winkeltjes en een gezellig terrassenplein, de Plaza de los Naranjos, vol sinasappelboompjes. Er was een heel mooie winkel met 2e hands merkkleding van bekende couturiers. Leuk om even rond te snuffelen, maar alleen geschikt voor wespentailles en eigenlijk nog steeds te duur.

De boulevard was zelfs heel gewoontjes (op een 10-tal prachtige bronzen beelden van Salvador Dali na) en de jachten in het haventje waren eigenlijk maar bootjes. De jachten van de Jetset van Marbella liggen 10 km verderop in de haven van Puerto Banús. Daar ligt wel voor heel wat miljoenen 'bootjes' aan de ketting en luxe winkels langs de boulevard. Leuk om te zien, maar ja, net als in Marokko: kijken, kijken en niet kopen!

Haventje Puerto Banús

In de namiddag nog even bij het zwembad gelegen en plannen gemaakt voor morgen, we hebben de Costa del Sol wel weer gezien.

05-06-08, donderdag. Het is 12.30 uur en we zijn al weer geïnstalleerd op de volgende camping (iets ten zuiden van Granada). De eerste 50 km vanochtend reden we van Marbella, Torremolinos, Benalmádena Costa en Malaga langs 1 dicht bebouwde strook steden, hotels, appartementen en winkelcentra. Zelfs een aardbeienplantje heeft hier te weinig ruimte! Daarna gaan we in noordelijke richting en rijden via de mooie weg en groene bergen nog 130 km N.O. We werden bij Granada verrast door de eeuwige sneeuw op het massief van de Siera Nevada. We staan nu op een leuke kleine camping in La Zubia met veel mogelijkheden, o.a. hele dag Wifi voor 1,50! Frans duikt het zwembad in en ik ga de website maar eens bijwerken.

06-06-08, vrijdag. We wilden vandaag eens bij de caravan blijven, maar ja, na een ochtendje koffieleuten werd het hier toch te warm. We zijn de bergen ingereden, is maar een km of 30 en dan zit je al op 2500 m hoogte en kijk je op de sneeuw van de Pico Veleta, waar je nu echt niet meer op kunt skiën. Het wintersportdorpje Sierra Nevada ligt er verlaten bij en al de skiliften hangen stil. We zijn nog even naar een gedenkpunt gelopen voor de nodige beweging.
Gedenkteken met Madonna op 2550 m Close-up Madonna

Via de andere kant van het dal zijn we teruggereden. Langs een weinig gebruikt heel smal en spannend weggetje, 1-baans, waar je niet kan passeren en soms steil naar beneden met heel veel bochten. Maar een schitterende route, we hebben echt genoten van de mooie vergezichten.

07-06-08, zaterdag. Vakantie en reizen is vaak één begrip, maar volgens mij zijn het toch twee verschillende dingen. Vakantie zie ik meer als het passieve gedeelte, strand, terrasje, etentje, uitgaan, echt ontspannen dus. Het woord reizen roept meer associaties op, is veel meer het ergens naar toe gaan, het onderweg zijn. B.v. ook het vliegen, rijden en lopen leuk vinden en dan beloond worden met mooie beelden van de natuur (bossen, bergen, vlaktes, tuinen, meren en zeeën en mooie luchten). Maar ook steden bezoeken om de architectuur, de winkelstraten, pleinen en oude stadswijken. En overal, dat blijft altijd leuk, weer andere mensen om naar te kijken en om een beetje mee te communiceren.

Zo stappen we vandaag weer met blijde verwachting de stadsbus is naar het centrum van Granada. De gitarist Andrés Segovia beschreef Granada als 'de stad van dromen, waar de Heer het zaad van de muziek in mijn ziel plantte'. Nou ja, zo poëtisch ben ik niet, maar hij maakte wel mooie muziek.
Vrolijkheid op het plein 
We lopen eerst langs een biologische markt en dan de stad in via een Ramblas, ook zoiets typisch Spaans. Je kunt via de stoep lopen, langs de winkels dat is wat haastiger of in het midden op de Ramblas, daar gaat het er een stuk relaxter aan toe. Helemaal tussen de smalle winkelstraten verscholen ligt de enorme Kathedraal in Gotische stijl. We gaan niet naar binnen, maar kiezen voor de naastgelegen Capille Real (Koninklijke Kapel), ook 7 euro maar weer eens wat anders. Mooi altaar met ernaast marmeren beelden, maar vooral het fijn uitgesneden koperen hekwerk (Reja) vind ik erg mooi. Je mag weer geen foto's maken, vind ik flauw en achterhaald. Dan moet je kaarten kopen, daar heb je toch niks aan tussen je digitale foto's!
 Kathedraal Granada als studiemateriaal

Na een kop koffie wandelen we het Moorse verleden in, de wijk Albaicín. Eerst dicht op elkaar gepropte souvenirshops maar al hoger lopend wordt het stiller. Ooit stonden hier 30 moskeeën. Tussen de rijen gewone huisjes staan ook mooie Moorse villa's, hier speelt het leven zich binnen af achter hoge witte muren, voor ons niets aan dus. Ons doel is het nog hoger gelegen uitzichtspunt (Mirador) bij de San Nicolás kerk. We worden beloond, aan de overkant ligt het Alhambra uitgestrekt. Ziet er veelbelovend uit, we hebben kaarten besteld voor a.s. maandag. Het is gezellig onder de bomen van de Mirador , kunstenaars verkopen wat sieraden en er wordt gitaar gespeeld en gezongen. We eten wat tapas op het terras en lopen dan langzaam terug via hele steile straatjes naar beneden, langs het riviertje Rio Darro. Helaas is het oude badhuis El Banuela al gesloten. Om 4 uur hebben we de bus terug en waarschijnlijk mede door de warmte val ik in de caravan direkt om (op bed wel te verstaan) en heb ik 1 1/2 uur geslapen.

08-06-08, zondag. Vandaag niets! Nou ja, wassen, opruimen, zwemmen, zonnen, lezen, puzzelen, internetten, ...........

Mirador San Nicolás vanaf Het Alhambra< DagboekMail05 | Begin | DagboekMail07 >

Gesponsorde koppelingen