< DagboekMail02 | Begin | DagboekMail04 >

Plaza De Colon Madrid

12-05-08, maandag. Stralende dag, niet te warm of te koud! Op naar het avontuur, de grote stad Madrid! Eerst 15 min. lopen naar de bus. Deze gaat rechtstreeks naar de Metro in 35 min. Wat we tot nu toe van Spanje gezien hebben is allemaal opvallend keurig. de wegen, de steden en woonwijken, de mensen en ook nu valt de goed georganiseerde en nette Metro en de stad weer op. Een supergroot ondergronds busstation sluit direkt aan op de Metro. Helaas is er nergens een menselijk informatiepunt. Alles moet via automaten en een kaart aan de muur. De Metro is geen punt voor ons, overzichtelijk en zeer uitgebreid. We kiezen eerst voor de oude stad en gaan nog wel eens terug om musea te bezoeken.

We beginnen bij de Puerta del Sol bij het symbool van Madrid het bronzen beeld van de Beer die eet van de Aardbeiboom, vandaar naar het Plaza Mayor en andere beroemde straten. Op een klein terrasje van de Chocolateria San Ginés bestellen we een kop warme chocoladesaus waar we gefrituurde stengels (churros) in dopen, erg machtig en erg lekker!

Verder lopen we over enorme boulevards naar het Plaza de Cibeles met het giga postkantoor waar we een paar kaarten posten. Midden op het plein staat een fontein met daarin het beeld van Cybele in haar koets getrokken door 2 leeuwen.

Dan naar het Plaza de Colón, maken foto's van de fontein en het beeld van Columbus (Colón) en een prachtige ronde dame van Botero. We lopen nog even de historische publieke bibliotheek binnen waar het internet alleen voor leden beschikbaar is, balen dus, ook nergens een Internetcafé gevonden. We duiken weer de Metro in en komen boven bij het Koninklijk Paleis, lopen wat rond in de tuin en bewonderen de beelden, parken en pleinen en gaan tenslotte met de Metro naar het Plaza de Espana. Hier staat een groot monument, een brede obelisk met een beeld van de schrijver Miguel de Cervantes, aan zijn voeten een groot bronzen beeld van zijn romanfiguren Don Quijote en Sancho Panza. Als je hiervan een foto maakt, met op de achtergrond het kolossale Edificio Espana krijg je een monumentale foto. Toen was het mooi geweest en herhaalden we het ritueel van Metro-Bus-kwartier lopen naar de camping en waren we om half 6 weer terug.

Palacio Real Madrid

Nog meer foto's van Madrid.

13-05-08, dinsdag. Vandaag rustdag! 's Ochtends wat aangelummeld en een was gedraaid en gedroogd. Het begon in de namiddag weer wat te regenen. We hebben gelijk de balen, gaan morgenochtend hier weg. Naar een camping ten zuiden van Madrid daar hebben ze volgens het boekje wel internetmogelijkheden.

14-05-08, woensdag. Vanochtend op ons gemakkie weer aangehaakt om 100 km zuidelijker te rijden. Als we aankomen in Aranjuez gaat de zon schijnen en ik kan inderdaad een Wifi aansluiting kopen. Daar ben ik dus gelijk op aangevallen. Terwijl Frans van het zonnetje geniet zit ik de hele middag en avond binnen (nog wel gekookt en gegeten) om aan mijn verslaving toe te geven.

15-05-08, donderdag. 's Ochtends konden we nog steeds internetten (24 uur). 's Middags hebben we gefietst door het stadje Aranjuez, het is hier behoorlijk vlak. Bij het Palacio Real, Koninklijk Paleis, wandelen we door de mooi aangelegde tuinen. Hier vond Joaquin Rodrigo inspiratie tot het componeren van het Concerto de Aranjuez, da, da, daaaa! Die melodie speelt hier steeds door mijn hoofd. Terug bij de caravan kon na een paar dagen de trui en spijkerbroek weer uit en hebben we nog heerlijk een paar uur in de zon gezeten!
 Palacio Real Aranjuez

16-05-08, vrijdag. Verschrikkelijk dat je al de drama's van de wereld tegenwoordig mee neemt op vakantie door de T.V. Het stiekeme drama van het overstroomde Birma, de machteloosheid van de hulpverleners aan de grens is een schande voor de mensheid! En dan de aardbevingen in China, al 50.000 geschatte doden, meer als heel Zwijndrecht. In de stad Chengdu waren we in 2006.

Straatje in Toledo

Vandaag 40 km verderop naar Toledo. Deze historische stad ligt boven op een heuvel, omgeven door de rivier de Taag. Frans kende de stad van het (Toledo)staal. Je ziet inderdaad in de etalages veel zwaarden, grote messen en harnassen.

De stad heeft een rijke historie en bezit een imposante kathedraal, een versterkt paleis/fort van Karel V, het Alcazar, een eeuwenoude Moskee, enz. enz. In de smalle straten hangen vele antieke lantaarns en aan de muren zijn ontelbare manden opgehangen met fleurige (plastic) bloemen. Zal wel met het feest van a.s. donderdag te maken hebben.

 Miguel de Cervantes in Toledo

Nog meer foto's Toledo

We rijden terug met een flinke zuidelijke omweg naar Consuegra in het hart van La Mancha. Hier staan nl de windmolens waar Don Quijote altijd tegen gevochten heeft. Er staan er een stuk of 10 op een heuvel waar je met de auto naar toe kunt. Paar leuke plaatjes gemaakt. We waren de enige toeristen.

Windmolens bij Consuegra

17-05-08, zaterdag. Vanochtend maar weer een Wifi-code gehaald om te computeren. De postcrossing loopt goed, heb al 17 kaarten verstuurd over de hele wereld verspreid en er een stuk of 12 ontvangen. Deze worden door Ivar thuis gescanned, zodat ik ze zelf kan bekijken, registreren en een bedankje sturen. Erg leuk om de kleine berichtjes, bedankjes en mooie kaarten te ontvangen van 'all over the world'.

's Middags in de omgeving gefietst, het is hier rondom Aranjuez lekker plat. Op de terugweg een plateau (2 kg) verse aardbeien gekocht bij een stalletje, lekker ouderwetse smaak, heerlijk zoet, die komen wel op in 2 dagen.

18-05-08, zondag. Vanochtend om 9.00 uur de trein genomen naar Madrid. We gaan eerst naar het Museo Nacional Reina Sofia (Moderne kunst). Een voormalig ziekenhuis met moderne glazen liften tegen de voorgevel. We bekijken Picasso o.a. Vrouw in Blauw en de beroemdste Guernica, geschilderd n.a.v. de burgeroorlog in 1936 en het simpel ogende lichte werk van Miro. Maar ik ging voor Salvador Dali . Er hingen wel een paar mooie doeken, maar het haalt niet bij het energieke, uitbundige maar ook bizarre Dali (Teatro) Museum in Figueres.

Weer buiten moesten we kiezen, het Prado of de grote zondagsmarkt El Rastro. En jullie raden het al, of niet? We gingen naar de markt. Super groot en erg druk, in de smalle straatjes ook veel antieke rommeltjes. Maar een markt valt of staat met wat je scoort. Kom je met iets leuks thuis was het een goede markt en vind je niks, zoals vandaag is er niet veel aan! We hadden nu wel erge trek en wilden één van de vele tapas-bars in duiken. Maar alles propvol en allemaal staan en we wilden wel eens een poosje zitten. Gelukkig vonden we een echte Chinees en hebben weer heerlijk gegeten.

Casa de la Panaderia - Plaza Mayor

Op de Plaza Mayor komen we in een grote drukte terecht, een soort feestje? Mensen staan in lange rijen voor grote soepketels. Er worden kommen kikkererwten in kippenboullion met een broodje uitgereikt. Iedereen kan aansluiten, er staan ook een paar toeristen tussen. We kijken met verbazing toe.

We gaan toch nog naar het Prado Museum (is tot 8 uur open) en daar hebben we geen spijt van. Echt schitterend, de gedetailleerde werken van de Spaanse meesters Velázques en Goya. Prachtig werk van Hiëronymus Bosch, o.a. Het Paradijs en de Hel, je komt niet uitgekeken, je ziet steeds weer nieuwe details! Rubens, o.a. De 3 Gratiën, en Breughel zijn rijk vertegenwoordigd, veel Nederlandse schilders waaronder een prachtige Rembrandt (Artémise). We hebben lang niet alles gezien, maar zijn blij dat we toch gegaan zijn, het was echt wel een hoogtepunt om nooit te vergeten!
Onderonsje op Plaza Mayor Hoofdingang Prado Museum< DagboekMail02 | Begin | DagboekMail04 >

Gesponsorde koppelingen