< DagboekMail01 | Begin | DagboekMail03 >

Bronzen kunstwerk in Laguardia

5-5-08, maandag. 't Kan veranderen, vannacht de hele nacht zachtjes geregend, dus vanochtend ingepakt en vertrokken naar Spanje. De eerste 150 km over de Route National door veel steden, dat hield weer enorm op. 's Middags in Spanje toch maar weer de Autopiste genomen en waren we in de namiddag , na 400 km in Haro in het district La Rioja. We reden door Baskenland, fris groene bergen, nauwelijks dorpen, een perfecte autoroute, erg slaapverwekkend!

6-5-08, dinsdag. Vanochtend de boodschappen voorraad weer aangevuld met spul van de Lidl. Vanmiddag heerlijk zitten lezen en bakken in het zonnetje (Nel, nog bedankt, mooie boeken!) . Af en toe valt er een schaduw over het boek van een laag overvliegende ooievaar. In het stadje Haro hebben we verschillende nesten gezien en de ooievaars komen hier naast de camping voedsel zoeken. Na de middag nog even door het mooie oude stadje gelopen en een goede kaart/boek van Spanje gekocht zodat we morgen een rondje door de omgeving kunnen maken. We kunnen echt niet blind op de Tom-Tom varen, is soms hilarisch als je de karresporen ziet waar hij ons met de caravan in wil laten rijden! 's Avonds weer tot bij tienen buiten kunnen zitten.

7-5-08, woensdag. Vandaag een rondje La Rioja gereden van 120 km. We rijden door een wijds gebied met grillige heuvels die op alle mogelijke plaatsen beplant zijn met wijnranken en op de onmogelijke plekjes groeit en bloeit op dit moment de gele brem en ander struikgewas. Daar tussen liggen heel veel traditionele wijnhuizen, die hier bodega's heten, maar ook een opvallend moderne. Deze is ontworpen door de architect Frank Gehry die ook het zeer bijzondere Guggenheim Museum in Bilbao ontwierp. (zie foto).

Balkonnetje Laguardia Bodega La Rioja van Frank Gehry

We wandelden door het hoger gelegen ommuurde stadje Laguardia. Verder stoppen we nog bij het Monesterio de San Millàn de Suso/Yuso en eten ijs in Najero. Hier nestelen ook heel veel ooievaars in de tegen de stad aanliggende rotsen. Rode rotsen, die in plakken opgestapeld lijken, hier en daar grote gaten die op holen/grotten lijken.

In Santo Domingo de la Calzada en ook op andere plaatsen zagen we verschillende wandelaars op weg naar Santiago de Compostela, sommige liepen echt op hun tandvlees, voor ons moeilijk te begrijpen wat die mensen bezield! In de kathedraal wilden we nog wat dingen bezichtigen waaronder een overvloedig versierde kooi met daarin een levende kip en haan, een legende die ik nu al vergeten ben. Was nog een half uur gesloten vanwege de siësta. Toen waren we het gelijk zat, terug naar de camping, was weer mooi geweest!

8-5-08, donderdag. We hebben er totaal al 2100 km opzitten en nog steeds zonder file. In Spanje zijn de wegen tot nu toe beter en minder druk als in Frankrijk, er zijn minder tolwegen en goedkoper. Voor het laatste stuk tolweg moesten we in Frankrijk voor 200 km 32 euro betalen, ik heb nog steeds het idee dat we opgelicht zijn We zijn op dit moment (14.00 uur) na 333 km op een camping bij Salamanca.

Het weer blijft wisselvallig, vanochtend reden we in een dichte mist een berg op. Naast de weg was weer het wandelpad naar Santiago de Compostela, blijf me verbazen over de vele mensen (meestal 50+) die met hun hebben en houwen op de rug die kant op wandelen. Gaan ze daar hun zonden opbiechten of gewoon de maagd bedanken, echt geen idee, zoeken we op ! Het is hier een graad of 21, wel droog, maar bewolkt. Morgen gaan we de oude universiteitstad Salamanca bekijken.

San Estaban Salamanca Romeinse Brug Salamanca

09-05-08, vrijdag. Vanochtend was het gewoon koud, 14 graden en in Holland 26 graden! Maar ons krijg je niet gek, de spijkerbroek en het jack weer uit de kast opgediept en gewoon op de fiets naar de stad Salamanca. Het is gelukkig wel droog. Het is echt een schitterende stad met zijn eeuwenoude kathedralen, Klooster (zie foto 2) Universiteit en één van de grootste/mooiste stadspleinen van Spanje het Plaza Mayor. Het is ook een gezellige stad door de aanwezigheid van de vele jonge mensen, veelal studenten. We hebben een uurtje geïnternet in de plaatselijke bibliotheek. Toen we buiten kwamen scheen de zon en kon de jas weer uit. We hebben nog wat rondgefietst, o.a. naar de Romeinse Brug, maar de steile straten breken je toch op, morgen gaan we nog een keer, met de bus! Vanavond lekker even kijken naar bruiloft Frans en Mariska Bauer op RTL Boulevard.

Romeinse brug Salamanca

10-05-08, zaterdag. Vanochtend om 10 uur met de bus naar Salamanca. Het is nog steeds koud en nu regent het ook nog en dat heeft de hele dag geduurd. Maar alla, dan maar binnen vertier zoeken. Naar de bibliotheek voor internet, lekker gegeten en daarna naar het Art Deco/Art Nouveau Museum waar ze een schitterende collectie, vrouwenbeeldjes, glazen vazen, sieraden hebben, maar ook een enorme antieke poppen collectie.

10-05-08, zaterdag.Vanochtend om 10 uur met de bus naar Salamanca. Het is nog steeds koud en nu regent het ook nog en dat heeft de hele dag geduurd. Maar alla, dan maar binnen vertier zoeken. Naar de bibliotheek voor internet, lekker gegeten en daarna naar het Art Deco/Art Nouveau Museum waar ze een schitterende collectie, vrouwenbeeldjes, glazen vazen, sieraden hebben, maar ook een enorme antieke poppen collectie.

De ooievaars blijf ik bijzonder vinden, ook hier weer nesten op de monumentale torens. Sta je op een rustieke binnenplaats, wordt onverwacht de stilte verstoord door het enthousiast geklepper van de ooievaars!

Nog meer foto's la Rioja en Salamanca.

11-05-08, zondag. Vanochtend zijn we weer vertrokken, met de kachel aan, een beetje miezerig en af en toe rijden we in dichte mist. We rijden westelijk naar Madrid, een kleine 200 km. We kiezen voor de grote camping El Escorial, we denken hier wel een internetmogelijkheid aan te treffen om dit bericht eindelijk te kunnen verzenden. Echt balen, hebben ze dus NIET! We zijn nog door de stad en woonwijk gereden om illegaal Wifi op te vangen. Maar niet gelukt, overal zit een slot op. Gelukkig in de loop van de middag beter weer, morgen naar Madrid met de bus.

Art Deco/Art Nouveau Museum Salamanca


< DagboekMail01 | Begin | DagboekMail03 >

Gesponsorde koppelingen