< ChinaMail08 | Begin | ChinaMail10 >

Rondvaren op Lugu Lake

13-4-06 donderdag

We verlaten de vallei van XICHANG om 08.00 uur en rijden de bergen in. Nu weer in een eigen bus om vandaag 280 km verder te rijden. In de bergen is het dun bevolkt door de arme Yi-minderheid. Af en toe rijden we langs kleine dorpjes met lemen huisjes. Het lijkt of de tijd heeft stil gestaan, er wordt nog gewerkt met primitief gereedschap. Maar schijn bedriegt want de geitenhoeder heeft wel het laatste nieuwe mobieltje en in bijna elk hutje staat een kleuren-tv.

De bevolking loopt nog in originele klederdracht, vooral de diverse hoofdtooien van de vrouwen zijn opvallend. Het is overal droog en waarschijnlijk weinig water, ze lopen er nl. ongewassen bij, vooral de kinderen. We worden met grote verbazing bekeken, je ziet mensen soms echt schrikken. Maar in wezen zijn ze erg vriendelijk en nog niet bevangen door de geldkoorts zoals in andere toeristische gebieden.

De bomen zijn fris groen maar het land is aardekleur. Het voorjaar is pas begonnen. De netjes voorbewerkte akkers kunnen worden ingezaaid. We zien ook veel kale bergen, vanwege erosie waarschijnlijk. Maar het uitzicht is mooi, soms zie je in de diepte een uitloper van de rivier de YANTZE. Verderop rijden we door een Gorge (langs een riviertje in een kloof) net of je in Frankrijk bent. Soms lopen we een stukje van 20 minuten langs de weg, lekker even de benen strekken en wat uitwaaien. In de bus is het best knap warm.

We gaan naar het LUGUHU MEER (2685 m boven zeeniveau) het woongebied van de M0SUO, van oorsprong uit Mongolie. Dit is een toeristen oord voor de Chinezen maar is nu nog niet echt op gang. Aan het meer in het dorpje LIUWA komen we om 18.00 uur aan. Ons guesthouse is van buiten kleurrijk, maar de kamer is net een boomhut. Ruw houten afgetimmerd kamertje met idem bedden, wel schone lakens maar keihard matras. Beneden 2 westerse douches en een Chinees toilet, met een half muurtje afgescheiden van het varkenshok. We waren ze onderweg ook al zo tegengekomen maar voor een hotel ver onder de maat. Een goot van 20 cm breed en een laag muurtje om achter te gaan zitten. Ze hadden dan wel de mest weggeschept maar de pislucht was haast onverdraaglijk. Maar ja, we wisten trouwens al dat er geen spoeltoilet was en het was maar voor 1 nacht.

Gezellige avond gehad. Een flinke groep MOSUO mensen in feestelijke kleding heeft voor ons gezongen en wij met hen gedanst in een grote kring.
Mannen Mosuo dansgroep 

Jiang had een zangwedstrijd bedacht. Een groep Chinese studenten (voornl.meisjes v.d.kunstakademie uit Chengdu) waren er ook. Dus drie groepen, de MOSUO groep, de studenten en wij moesten om beurten een lied zingen. Wie er geen meer wist had verloren.

Er werd enthousiast gezongen van alle kanten. Als wij bv Kortjakje inzetten wisten de studenten dat ook te zingen in het Chinees. Evenzo Vader Jacob kenden ze goed. De liedjes zijn natuurlijk eindeloos, zeker als we met Zie ginds komt de stoomboot begonnen. Dus niemand heeft verloren of gewonnen. Erg gezellig allemaal.
 Vrouwen Mosuo dansgroep

Maar weer eens een stevig likeurtje als slaapmuts genomen en Frans heeft nog even een dikke spin (4 cm) voor Carla van haar bed verwijderd. We hebben zelf nog geen ongedierte op de kamers aangetroffen.

14-04-06 (goede)vrijdag

Vanochtend met prachtig helder weer eerst een stukje gaan varen op het LUGUHU MEER (in het Engels LUGU LAKE). De 3 roeibootjes worden nu bepeddeld door 6 prachtige MOSUO vrouwen. Een klein stukje langs de bergen (met tempeltje) en een stukje door het ondiepe gedeelte dat door gras bedekt lijkt, nu nog wat geel maar over een poosje helemaal groen. Prachtige natuur, het meer is heel verstild.

De bus pikte ons op en zo zijn we weer zo'n 30 km verderop gereden naar de andere kant van het meer. Daar hebben we 3 uur over gedaan omdat we steeds uitstapten om door dorpjes te lopen. Je ziet nu weer de traditionele houten huizen langs de kant van de weg. Verder liepen we weer grote stukken langs het meer dat met zijn grillige inhammen en (schier)eilandjes en diep blauwe kleur prachtige vergezichten bood.

Meer foto's Luku Lake< ChinaMail08 | Begin | ChinaMail10 >

Gesponsorde koppelingen