< Vietnam Mail 13 | Begin | Vietnam Mail 15 >


21-02-1005 Maandag.

Hué was eens de Keizerlijke Hoofdstad.

HUÉ is de vroegere keizerlijke hoofdstad. Van de laatste keizer BAO DAI hebben we al het zomerpaleis in Dalat bezocht. Deze laatste keizer is afgetreden in 1945 en pas overleden in 1997, hij had tijdens de Franse overheersing nauwelijks gezag.

Om 08.00 uur stapten we op de dubbele DRAKENBOOT om de PARFUMRIVIER af te varen. Rustig tochtje op een brede rivier en langs de oevers een strook groen en wat bomen (alleen de zwart-witte koeien ontbraken), beetje regen tegen de ramen en je waande je op de Waal. We stopten bij de THIEN MU PAGODE, een van de mooiste van heel Vietnam zeggen ze. De mooiste geloven we niet zo, ik begin die pagodes nu toch een beetje te verwarren.

In de drakenboot op de Parfumrivier

Ik ben bij de verkoopstalletjes wat inkopen gaan doen en betaalde de helft minder voor de zijden pyjama's als op de boot. Daar probeerden handige zakenvrouwtjes in te spelen op de gretigheid van de vrouwen en verkochten ze voor drie maal de waarde. Men is al tevreden met 2 dollar korting, maar zo werkt het hier niet, met wat meer geduld en een grapje betaal je zo maar de helft.

Iets verderop bezochten we het Keizerlijke GRAFMONUMENT van MINH MANG (keizer van 1820 tot 1841). Dit bestaat uit een aantal poortgebouwen die op 1 rechte lijn liggen, daartussen pleinen en tuinen, omzoomd door 2 prachtige vijvers en mooie oude bomen. Achter deze paviljoens leidt een brug naar de keizerlijke tombe. Deze is echter niet voor het publiek toegankelijk.

Poortwachtster bij Grafmonument Minh Mang

Terug op de rivier passeren we een aantal SAMPANS (kleine houten vrachtschepen waar men met de hele familie op woont). Zij scheppen zand en grind van de bodem op een primitieve manier. Overal wordt trouwens met veel mankracht gewerkt. Automatisering wordt door de overheid niet gestimuleerd omdat dit te veel werkeloosheid met zich meebrengt

Hué was de oude Keizerlijke stad en ook de voormalige hoofdstad van Viëtnam. Het is gelukkig weer droog en we zijn samen naar de CITADEL gelopen, deze is gebouwd begin 1800. Achter de dikke muren ligt de KEIZERLIJKE STAD en de VERBODEN PURPEREN STAD. Klinkt wel spannend maar helaas is er tijdens de oorlog erg veel vernield en nog niet hersteld. Daarom zijn we het enorme complex maar niet in gegaan. Nog wel de 9 enorme kanonnen bewonderd met een loop van 5 meter.

Overdekte markt in Hué

De overdekte markt is nog voller als alle vorigen. De schoenen staan wel 3 meter hoog opgestapeld in de vele overvolle stalletjes.

Meer foto's omgeving Hué

's Avonds gezellig bij elkaar gezeten om afscheid te nemen van de chauffeur, de gids Kung en de bijrijder. Morgen gaan we alleen met René vliegen naar het noorden (HANOI).


< Vietnam Mail 13 | Begin | Vietnam Mail 15 >

Gesponsorde koppelingen