< mail07 | Begin | mail09 >

08-03-2000, woensdag.

Om 08.30 uur met 3 pick-up trucks de bergen in. We gaan op bezoek bij 4 bergstammen, z.g. hilltribes, waar we ook onze van thuis meegebrachte kleding kunnen achterlaten. Nou dat hebben we geweten! De eerste groep, de AKHA zijn tamelijk brutaal, dus de auto met kleding werd overlopen door grijpgrage kinderen en soms ook moeders. Ze kregen zoveel dat ik mijn 3 volle zakken maar bewaarde voor het volgende dorp. Bij de LISU hetzelfde liedje en de 3e groep de KAREN hadden naar mijn idee helemaal geen interesse en de 4e de PALONG liepen in prachtige klederdracht, waarbij ik onze afgedankte handel eigenlijk een belediging vond. Slot van het liedje is dat ik nu nog met 3 grote zakken zit, voor mensen die er naar mijn idee geen enkele behoefte aan hebben. (Achteraf gebruikt men de kleding om op de markt in de stad te verkopen, hieronder berghutjes vol westerse kleding).

Terugkomend op de AKHA. Na de kledingoploop was de rust snel weer gekeerd. We wandelden met Rob en Don door het dorpje langs heel eenvoudige houten huizen. Geen echte paalwoningen, maar meestal wel een ruimte onder het huis voor vee of opslag. De klederdracht is vrij eenvoudig, veel blauw en zwart en af en toe wat zilver.

In het dorp bij LISU of was het AKHA (eerlijk gezegd weet ik het niet meer precies) werd wel fanatiek geprobeerd je allerlei zilverkleurige sieraden te verkopen. Men achtervolgde ons de hele route en probeerden steeds te onderhandelen. Verder was het heel rustig, er was nergens een bedrijfje of een winkel te zien en mannen waren er ook nauwelijks. Die zullen hun werk wel elders hebben.

Bij de KAREN is de kleding al wat kleurrijker. Vrouwen zaten achter weefgetouwen en maakte kleurige lappen om tassen en kleding van te maken. Op sommige plaatsen stonden er groepen rijkbloeiende oranje amaryllissen en vruchtdragende ananasplanten. Sommige vrouwen kauwen op bladeren waar ze zwarte lippen en tanden van krijgen.

De PALONG bevolking was nog het meest authentiek om te zien, veel roodkleurige kleding. We hebben daar bij een zeer eenvoudig guesthouse onze lunch gebruikt. De vrouwen maakten er direkt gebruik van om hun handel bij ons uit te stallen. Kleurig geweven tassen en andere dingetjes. Ook hier wordt het weef en borduurwerk zelf gemaakt.

Op de terugweg hebben we ook een basisschooltje bezocht, was van te voren al aangekondigd. Gewapend met een hele bos pennen en een stapel schoolspullen. De grote stapel schriften en ander schoolspul aan de onderwijzer gegeven, maar met de pennen lukte dat niet zo. De kinderen hadden dat heel snel door en begonnen om pennen te joelen. Dat was razendsnel uitdelen geblazen en een beetje oppassen dat de brutaalsten er niet met 3 wegliepen. 't Was een vrij groot schooltje en het zag er allemaal netjes uit.

's Avonds weer pakken voor de terugreis naar het zuiden.

< mail07 | Begin | mail09 >

Gesponsorde koppelingen