< Mail05 | Begin | mail07 >

06-03-2000, maandag.

Op dit moment, 18.45 uur zitten we even voor de kamer uit te rusten, maar geen tijd meer om wat anders te doen (we moeten nog eten en naar de avondmarkt), het mooie zwembad ligt er uitgestorven bij.

Het begon vanochtend om 08.00 uur met een bezoek aan een het dorp van een bergstam, de MEO behorend tot de grote groepering van de HMONG. Om daar te komen moesten we de bergen in met pick-up trucks over een bijna onbegaanbare weg, wat je gerust een darmverzakkende tocht mag noemen.

De bevolking, vooral de kinderen, wachtten ons al verwachtingsvol op. Ze zagen er vies en onverzorgd uit, leek me meer een kwestie van gewoonte (luiheid?) dan van geldgebrek. Het was een heel eenvoudig dorpje met kleine huisjes, meestal van golfplaten. Zoals de meeste mensen in Thailand laten ze het toeristenbezoek wat onverschillig over zich heenkomen. Er waren kraampjes met boduurwerk en andere snuisterijen. Ze proberen wel wat te verkopen maar niet fanatiek.

      

CHIANG MAI is de 2e stad van Thailand en heeft 2 miljoen inwoners. De Tempel WAT PHRA that DOI SUTHEP die we hier bezocht hebben is uitzonderlijk mooi. Het meest opvallend is de enorm grote gouden Chedi. Hij ligt op een 1100 m hoge heuvel vanwaar je een mooi uitzicht hebt over de stad. Je komt bij de tempel via de drakentrap met 300 treden. De trap wordt omgeven door heel hoge bomen waar de krekelkoren je met oorverdovend lawaai begroeten. Een prachtige tempel met veel goud en mooie schaduw terrassen. Een meisjes dansgroep voerde een traditionele dans op met heel elegante handbewegingen met aan de vingers lange gouden punten om de sierlijkheid te bekrachtigen. We mochten helaas te kort hier blijven want we werden opgeroepen voor het achteraf bekende toeristenrondje (dat wisten we toen nog niet).

     

Eerst naar de parasol fabricage, er zaten hier tevens een aantal dames die van alles voor je wilden beschilderen met Thaise bloemetjes. Frans heeft z'n petje laten beschilderen met kamelen en ik heb zelf wat pottenbakkerswerk beklad. Dan naar een zeer groot houtsnijgebeuren, hier werden meubels en kisten gesneden en met parelmoer ingelegd. De tinfabriek van bestek tot grote beelden en enorme wandborden met uitgeklopte taferelen. Schiet me nu ook te binnen dat we nog ergens mooi bewerkt en geslepen jade hebben gezien, van wit tot donkergroen en van kleine sieraden tot grote beelden. Mooi, knap en kostbaar. Eigenlijk is dit aan ons Nederlanders niet besteed maar het schijnt er allemaal bij te horen.

    

's Avonds nog 2 uur rondgedoold op de avondmarkt waar je wordt bedolven onder het aanbod van NEP-merken, horloges, t-shirts enz. Ergens in het donker liepen we knisperend langs een warm electriciteitshuisje. Dat knapperend geluid onder je schoenen bleken grote kakkerlakken te zijn. Jasses, dat wordt schoenen wassen vanavond.


< Mail05 | Begin | mail07 >

Gesponsorde koppelingen