< Mail01 | Begin | Mail03 >

29-02-2000, dinsdag.

Officiële portretten en gewone foto's kom je van Koning BHUMIBOL (RAMA IX) en koningin SIRIKIT in THAILAND overal tegen. Zij zijn enorm geliefd bij de bevolking. Zo'n heldenverering komt ons wat overdreven over. Maar als je gaat nalezen kom je veel goede dingen tegen die zij tot stand hebben gebracht. De koning heeft ook diverse politieke crisissen tot een goed einde gebracht. Onder de link Thailand staat een pagina over gewoonten en gebruiken die ik wel wat eerder had willen lezen. Wij hebben in de omgang met mensen best wat foutjes gemaakt.

08.00 uur vertrokken voor een bezoek aan diverse tempels. Allereerst de WAT TRAIMIT, deze lag verscholen in de Chinese wijk van Bangkok. We hebben ons ogen uitgekeken op een massief GOUDEN BOEDDHA van 5500 kilo. Deze, ruim 2 m hoge boeddha was in oorlogstijden verstopt in een dikke laag cement en is bij toeval teruggevonden. Werkelijk indrukwekkend om te zien. Er werd door de bevolking veel geofferd, natuurlijk met wierookstokjes en lotusbloemen maar ook heel veel met bladgoud. Dit werd met hele kleine stukjes geplakt op div. boeddha's.

Volgende rit, ook nog in Bangkok was naar het KONINKLIJK PALEIS. OP het religieuze gedeelte van dit terrein staan zeer veel grote en kleine tempels met allemaal verschillende daken (meer dan 100) waarvan de WAT PHRA KAEW de bekendste is. Hierin bevind zich de beroemde SMARAGD-groene Boeddha. Omdat deze zo bekend is verwacht je weer iets groots, maar hij bleek maar 65 cm en is wel groen, maar gemaakt van JADE (Is ook erg duur). Hij staat hoog op een sokkel te pronken maar mocht niet gefotografeerd worden. Zeer opvallend aanwezig zijn de zeer grote TEMPELWACHTERS, versierd met ingelegde fonkelstenen en veel goud, zeer fotogeniek!

De kleding-voorschriften waren streng (geen blote schouders en rok of broek op enkelhoogte) en werd er scherp gelet op rokers, je mocht wel roken, maar een sigaretten- of sigarenpeuk op de grond of in een rioolput kostte je gelijk een boete. De boete was onderhandelbaar en dat ging vrij snel van 2000 baht naar 200 (= 6 euro).

We zijn ook nog naar de WAT PO geweest, de oudste en grootste tempel van Bangkok, hierin heeft de goudkleurige LIGGENDE BOEDDHA (Reclining Buddha) zich uitgestrekt over een lengte van 46 m en hoogte 16 m, dat is heel groot als je erbij staat! Ons volgende programma punt was de wit marmeren tempel, de Wat Benchamabopit, maar deze bleek gesloten te zijn vanwege een privé bezoek van de Cambodjaanse Koninklijke familie. Na 3 tempels was dat niet zo bezwaarlijk natuurlijk.

Op de terugweg naar het hotel werden we afgezet bij een grote juwelen-werkplaats. Thailand is het land waar de meeste robijnen en blauwsaffieren gedolven worden. We werden naar een grote zaal geleid met enorm veel geflikker en geflakker zodat je de neiging tot kopen ogenblikkelijk verging, ook de Europese prijzen werkten niet bevorderlijk voor ons koopgedrag. Het is een feit dat overdaad schaad!

Na het diner zijn we met 2 andere stellen naar de nachtmarkt geweest. We moesten over 2 taxi's verdeeld worden en hadden een punt afgesproken bij McDonalds. Frans en ik zaten apart en je snapt het al, in al die drukte bij McDonalds geen 2e taxi met Frans en ander stel aangetroffen. Na 15 min. toch maar besloten de zeer grote markt op te lopen. Na 10 min. op mijn schouder getikte door andere mensen uit de groep die aan de andere kant Frans hadden gesproken, tamelijk paniekerig zou hij div. taxi's hebben aangehouden of zijn vrouw erin zat. Zal wel wat overdreven zijn, maar we waren toch wel blij dat we elkaar weer teruggevonden hadden. Er waren dus 2 McDonalds, aan beide zijden van de markt!

< Mail01 | Begin | Mail03 >

Gesponsorde koppelingen