< DagboekMail08 | Begin | DagboekMail10 >

Zaterdag 10-2-07


Met de Pelniboot naar de Banda Eilanden.

Vandaag staat helemaal in het teken van de PELNIBOOT. Deze vaart van Jakarta naar Irian Jaya met diverse tussenstops in 14 dagen heen en terug. De vertrektijd staat nooit vast. Van 10.00 uur verzamelen werd het 11.00 uur zodat we nog even naar het internetcafé konden met de betjak.

Aankomst Pelniboot

We vertrekken vanuit de haven bij Ambon stad. We zien het grote schip met 7 dekken de aanlegsteiger naderen. Het krioelt opeens van de mannen in fel gele t-shirts die zich met zijn allen tegelijk door de smalle ingangen van de boot willen persen.

Aan de punt ligt het schip aangemeerd met 3 lange kabels, hierlangs zien we als apen een tien- a twintigtal snelle knapen zich naar boven slingeren. Ze hebben allemaal wat handel bij zich wat ze aan boord proberen te verkopen.

Als de gele t-shirts weer naar buiten komen hebben ze zware pakken op hun nek wat ze snel afgooien om weer nieuwe te halen. De aankomende en vertrekkende passagiers moeten gelijktijdig door de nauwe ingang het schip ingaan en verlaten. Grote dringende chaos dus en daar tussendoor de gele t-shirts met hun grote pakken. Een paradijs voor zakkenrollers, we zijn echter voldoende gewaarschuwd, maar toch voelen sommige mannen hoe er aan hun kontzak gemorreld word, waaruit dus niets meer te halen valt. We proberen bij elkaar te blijven en laten ons mee voeren in de stroom.

Drukte op de kade

Op de benedendekken zijn allemaal kleine zaaltjes met matrassen, dicht tegen elkaar, waar vele passagiers uit de vorige aanlegplaatsen zich al hebben geïnstalleerd. Ze slapen, eten en hangen maar wat. Een ongelooflijke bende, nooit eerder gezien, maar zo stel ik me een bajesboot voor. Een paar dekken hoger krijgen we van Debby de sleutels uitgedeeld. We hebben kamertjes met 6 of 4 bedden en een kastje voor je bagage. De tocht naar Banda duurt 8 uur dus kunnen we hier wat rusten. Maar geen haar op mijn hoofd die er aan denkt om op zo'n matras te gaan liggen, te veel kakkerlakken, minstens 5 per bed op het eerste gezicht. Niet zulke grote, maar wel onsmakelijk.

We hebben de meeste tijd doorgebracht op het bovenste achterdek. Hier kon je wat eten en drinken. De TV stond op Karaoke (wat hier reuze populair is) mooie Indonesische muziek maar helaas wel wat hard. Tegen de avond werd er veel ingezongen, klinkt meestal wel goed. We zien de zon ondergaan, eten en hangen nog wat en dan kunnen we ons om 22.30 weer in hetzelfde strijdgewoel storten om het schip te verlaten.

Zondag 11-2-07

Aankomst op Banda Neira

De BANDA EILANDEN Groep bestaat uit 10 kleine eilandjes, dicht bij elkaar. Wij logeren op Pulau (= eiland) Neira.

Het eilandje heeft maar hooguit 10 auto's, onze koffers werden met een handkar naar het hotelletje vervoerd en wij liepen er in 10 min. naar toe. Verder vervoert men zich met brommers of de bedjak.
Geen auto maar een handkar

Het is warm, al vanaf Ambon is het minstens 35 graden.

Vanochtend lopen we in 2 1/2 uur rond het kleine stadje om Forten te bekijken uit de 17e eeuw, de tijd dat de Nederlandse VOC hier de macht in handen had. Vanwege de kruidnagelen en de nootmuskaat zijn er in het verleden veel machtswisselingen en strijd geweest tussen de originele bevolking en de Engelsen, Portugezen en Nederlanders. Hieraan herinneren nog wat oude forten. FORT NASSAU is erg vervallen (er staat alleen nog een muur) en FORT BELGICA, wat wel helemaal gerestaureerd is.

Fort Belgica vanuit zee
We zien een groot borstbeeld van koning Willem III bij het voormalige gouverneurshuis. We lopen door het oude statige huis, er is nog wat sumiere inrichting aanwezig, maar het verval heeft reeds toegeslagen. Niets wijst erop dat het binnenkort gerenoveerd gaat worden.
 Voormalige gouverneurswoning

In het stadje Banda waar nog aardig wat huizen uit de Hollandse koloniale tijd zijn achtergebleven, bezoeken we in zo'n Oud Hollands huis een museumpje waar ooit vice president Mohammed Hatta uit de tijd van president Soekarno in ballingschap heeft geleefd. Als laatste bekijken we een protestants kerkje wat momenteel gerestaureerd wordt waarvan de vloer vol ligt met oude grafstenen van vooraanstaande Nederlanders.

Na de lunch gaan we snorkelen. Aan de overkant ligt de vulkaan GUNUNG API (Vuurberg). Hier schijnt nog 1 van de mooiste duik en snorkelplekken van de wereld te liggen. Er was op dit moment helaas te veel golfslag dus zijn we een eilandje verderop gegaan. Het was inderdaad indrukwekkend. Mooi koraal in diverse vormen en kleuren en veel bont gekleurde vissen, zeer de moeite waard.

Meer foto's Banda Eilanden

Gunung Api


< DagboekMail08 | Begin | DagboekMail10 >

Gesponsorde koppelingen