< DagboekMail03 | Begin | DagboekMail05 >

Vrijdag 2-2-07


Rondrit Ternate

Het Kedaton (Sultanpaleis)

We rijden in splinternieuwe MPV taxi's om de eiland-tour rond Ternate te maken. Over deze 45 km doen we uiteindelijk 8 uur. Lekker relaxed allemaal. Eerst naar het Kedaton (paleis) van de Sultan van Ternate, die bestaat nog steeds, maar hij heeft momenteel ander bezoek. Dus worden wij ontvangen door zijn oudere zuster. Deze 76-jarige dame, nu nog lerares Engels, heeft ons in prachtig Nederlands rondgeleid. Ze is een nuchtere, bijdehandte vrouw, maar haar keurige Nederlands dwingt automatisch respect af. We hebben nog uitgebreid nagekletst in de grote balkonkamer met uitzicht over zee en het vulkaaneiland Tidore. In elke hoek van de kamer staat zo'n onderdanige Indische huisbediende. We hadden het over schoolliedjes die zij aan de kinderen leerde en op een gegeven moment waren we allemaal aan het zingen: Toen onze Mop een mopje was! Dit zal een leuke herinnering blijven.

Sultan's oudere zuster // Huisbediende

Verderop staat het Portugese FORT TOLUKKO uit 1510. Hier hebben we nog even rondgelopen en vooral van het uitzicht genoten. Vervolgens door de heuvels via slingerwegen gestopt aan de voet van de vulkaan GAMALAMA, bij de lavaresten van een hevige eruptie uit 1983. Hier hebben we wat rondgehangen en bij een DURIAN stalletje kon iedereen de vrucht nog eens proeven. De meesten van ons vinden het toch niet lekker. Je kunt de smaak het beste omschrijven als een sterke preismaak en een vreemd zoete vervolgsmaak. Een zware smaak die de hele dag nog terugkomt. De Indonesiërs smullen er wel van. Debbie eet rustig zo'n hele grote als lunch. Nu is het de beste tijd zegt zij, dus even waarnemen!

durian // Broer en zusje

KOPRA

Verderop in het bos wordt kokos verbrand, op een eenvoudige manier wordt hier kopra 'gemaakt'. Dit gaat als volgt: men klimt, als aapjes zo snel, in de kokospalm (die hier volop groeien) en gooit de rijpe noten naar beneden.

Met een groot kapmes wordt de dikke bast van het vruchtvlees verwijderd. Van de basten wordt een smeulend vuurtje gestookt onder een 2 a 3 meter groot rooster. Hierop ligt het kokos-vruchtvlees in grote stukken geleidelijk te drogen en te roosteren. Deze gerookte kokos wordt later in de fabriek tot olie gefabriceerd. Kopra-olie is nog steeds een grondstof voor margarine, wasmiddel enz.
Koprawerkers 

Een arbeidsintensief karwei. Men heeft er plezier in het ons te demonstreren en natuurlijk drinken we weer klappermelk en eten we de verse kokos.

Aan een hele kleine baai lunchen we. Een eenvoudig restaurant met zitjes direkt aan zee, het strand heeft donker lavazand. Heerlijk die rustige branding en dat zeewindje! Op de achtergrond klinkt weer die heerlijke Indonesische muziek. Als je dit allemaal mee mag maken is die lange reis wel heel snel vergeten!
 Lavastrand

Na de lunch lopen we een stuk langs het strand. Er ligt volop (dood) koraal. Waarschijnlijk veroorzaakt door de Japanse vissers die hier nog steeds met explosieven vissen. We lopen terug naar de weg waar de taxi's ons weer opwachten.

We rijden door dorpen waar de mannen nog traditioneel gekleed gaan in sarong en zo'n zwarte Soekarno hoed, de vrouwen dragen gewone kleding. Echt overal worden we begroet en klinkt er een enthousiast Hi Mister en soms Misses, maar de meesten weten het verschil niet. Op een middelbare school lopen de meisjes wel allemaal in uniform met keurig witte hoofddoek maar er hangt toch een ongedwongen sfeer. Zij groeten vrolijk en wij zwaaien lachend terug, net als de koningin van Lombardije.

Kratermeer Danau Laguna

Bij het KRATERMEER DANAU LAGUNA krijgen we de gelegenheid wat foto's te nemen van dit opvallende groene meer en dan rijden we naar onze laatste stopplaats. Een restaurant, hoog tegen de bergwand gelegen, het terras biedt een spectaculair uitzicht op de tegenover liggende vulkanen. Hier drinken we koffie of thee en bier natuurlijk. Jammer dat het inmiddels wat nevelig is geworden omdat het aan het eind van de dag meestal even regent.

|Meer foto's Ternate

Vulkanen Maitara en Kiematubu


< DagboekMail03 | Begin | DagboekMail05 >

Gesponsorde koppelingen