< DagboekMail02 | Begin | DagboekMail04 >

Woensdag 31-01-007


Rondtour Manado

Vandaag de hele dag een bustoer gemaakt door het achterland van Manado. Natuurlijk heel veel gestopt. Het eerste uitzichtpunt was op 500 m hoogte over de stad Manado en de baai. Een stuk verderop zagen we kruidnagel- en kaneelbomen. Heerlijk die geur van zo'n stukje boomschors, verse kaneel, zo lekker, je zou het achter je oren kunnen smeren.

In een dorpje kochten we mango's. Ieder huis heeft een eigen mangoboom. We reden door het bloemenstadje TOMOHON waar alle bekende Nederlandse bloemen langs de weg stonden, van afrikaantje tot gladiool. Dit dorpje ligt tussen twee werkende vulkanen, die vandaag in de mist lagen gehuld.

De natuur is echt adembenemend mooi en afwisselend, van diverse loofbomen tot veel verschillende palmbomen. Het straatbeeld is typerend voor Indonesië, druk en bedrijvig.

We hebben een groot aantal christelijke kerken gezien die netjes onderhouden worden, het merendeel van de bevolking is hier dan ook protestant en katholiek. Op de lokale markt werden veel verse groenten aangeboden, maar ook KALONGS (Grote vleermuizen) en HONDEN. Deze laatste lagen er donker bruin geblakerd bij, de vacht wordt er afgeschroeid, maar van binnen was alles nog rauw.

Hondenvlees

We lunchten aan het grootste meer van Noord-Sulawesie en reden door groene rijstvelden, altijd dankbaar voor wat mooie foto's.

Tenslotte bezochten we een oud kerkhof waar 600 jaar oude grafmonumenten te zien waren. Best wel moe waren we om 17.30 weer in het hotel.

Rugzak vermist.

Door een misverstand waren we de rugzak kwijt waar alle belangrijke dingen bij elkaar inzaten (zal je altijd zien, doen we anders nooit). Zal nog wel in de bus zitten, dachten we. Toen Frans gestresst met 3 man hotelpersoneel achter de bus aanreed had ik hem al weer gevonden. Hij stond niet in de kamer maar op het terras! Leve de mobiele telefoons! Maar helaas werkt het hier nog niet zo. Batterij leeg of geen verbinding. Dus echt paniek voor Frans, hij wist het nog niet! Ze hebben met een klein busje en brommers door de stad gecrosst om de grote bus te vinden waar uiteindelijk de rugzak niet in zat natuurlijk, die stond bij mij op de tafel. Toen hij na 1 1/2 uur terugkwam was iedereen opgelucht en natuurlijk blij met de dikke fooi.

Donderdag 1-3-07


Vriendelijk Ternate

Om 10.00 met het vliegtuigje van Trigana Air van Manado naar ons eerste eiland van de Molukken nl. TERNATE. Het is hier weer 1 uur later. Dus nu is het tijdsverschil met thuis 8 uur later. We werden ontvangen door Debby die de komende weken onze reisleidster zal zijn. We waren al rond 12 uur in het hotel.

Na de lunch zijn we TERNATE stad ingelopen en even FORT ORANJE bekeken en wat op de muur rondgelopen. Dit koloniale VOC-fort dateert al uit de 16e eeuw.

Fort Oranje // Binnenplaats Fort Oranje

TERNATE is een Moslim eiland en de moskeeën roepen ons van weerskanten tegemoet, maar gelukkig niet te luid. Deze keer is het niet storend omdat de bevolking vriendelijk en ongedwongen overkomt. We wandelen naar een grote overdekte markt en het is ons nog nooit overkomen dat we zo hartelijk werden begroet. Buiten zaten de verkoper/sters met hun kleurige tomaatjes, pepertjes, fruit en groenten op de grond met hun kleine handel. Toen ze ons zagen aankomen, zo'n 14 tal grote en soms te dikke witte mensen werd er vrolijk gejoeld en gelachen en met van alles getrommeld. Toen er een tropische bui losbarstte gingen we de hal in. Er waren overal zeilen gespannen om de lekkages op te vangen, deze hingen voor ons natuurlijk veel te laag. Binnen reageerde men al even hartelijk. 2 mannen in de groep spreken Maleis. Men vindt dat prachtig, er worden grappen gemaakt en geposeerd voor de camera's en er wordt van alles aangeboden. We hebben weer de DURIAN gegeten maar deze stinkvrucht, zoals hij ook wel wordt genoemd, is aan ons niet besteed. Kinderen zwermen om ons heen, maar niet hinderlijk. Je kunt aan alles merken dat men hier nauwelijks met toeristen in aanraking komt.

Fruitverkoopsters


< DagboekMail02 | Begin | DagboekMail04 >

Gesponsorde koppelingen