< HomePage | Begin | DagboekMail02 >

Ploeteren over ongelijke lavabrokken

Zondag 20-01-08 Vertrek en aankomst Guatamala.

Het is weer zo ver, onze grote winterreis kan beginnen!

Al jaren wilden we, na 7 keer Azië, eens wat meer van de andere kant van de wereld zien en ervaren. Het is Midden-Amerika geworden vanwege de Maya-cultuur in Guatamala, de onbekendheid van Honduras en Nicaragua en verwachtingsvol naar de flora en fauna van Costa Rica.

Een tikkie nerveus, maar vol verwachting staan we klaar als Ivar en de kleinzonen ons ophalen om 9.30 uur naar Schiphol te gaan. Birgit is er ook om ons uit te zwaaien. Na de incheck gaan we naar het bezoekersplatform en drinken daar nog even koffie met elkaar.

We vliegen met een Boeing 767-400 van Continental Airlines, die stipt om 13.40 uur verekt. Het is een comfortabel ruim toestel, langs de zijkanten 2-persoons stoelen en in het midden 3. Veel beenruime en ieder zijn eigen monitor met uitgebreid programma. Het toestel is niet vol, daarom kunnen we elk 2 raamplaatsen bezetten. We vliegen aan op de thuishaven Houston USA en vandaar met een kleiner toestel naar Guatamala City.

We worden opgewacht door Natascha, onze Nederlandse reisleidsters en gaan direkt door naar Antigua, waar we 1 1/2 uur later aankomen. Het is nu 23.45 uur plaatselijke tijd. Mijn horloge staat nog op Nederlandse tijd en dat is 7 uur later, 6.45 uur. Dit gaan we nu snel vergeten en kruipen direkt in ons bed. We hebben een grote kamer met 2 tweepersoons bedden en een grote badkamer met een reuze mozaïk ligbad.

Maandag 21-01-08, Antigua, Spaans koloniale stad.

Na de breefing met de reisleidster gaan we met z´n tweeën eerst Quetzales pinnen (1 euro = +/- 10 quetz.) en dan de stad in.

Antigua is de vroegere Spaans koloniale hoofdstad van Guatamala. De stad bestaat alleen uit laagbouw. Rijen pastelkleurige huizen wisselen af met kerken en kloosers, helaas is er door de talrijke aardbevingen veel beschadigd.

De wegen zijn allemaal geplaveid met ongelijke keitjes. Hierop denderen de stadsbussen, geel en rood beschilderd (model Amerikaanse schoolbus), de auto´s en de pittige Tuk-Tuk´s. Deze laatste hebben de wielen vaak scheef staan door het gestuiter op de keien.

 Antigua

De temperatuur is heerlijk, overdag gemiddeld 25 graden en ´s avonds en 's nachts koelt het behoorlijk af. De mensen zijn vriendelijk en zichtbaar afstammelingen van de Indianen. Veel Maya´s in hun kleurrijke kleding sieren de straten. We lopen naar het grote plein Parque Central en hangen wat rond bij de fontein en bezoeken de imposante witte Cathedral de Santiago.

Parque Central Antigua 

We bewonderen de prachtige Jade sieraden. Antigua is de bakermat van de jade-industrie.

Verderop bezoeken we Santa Domingo, van dit oude klooster bestaan alleen nog de ruïnes. Deze liggen op een goed onderhouden complex met zorgvuldig onderhouden tuinen, pittoreske kapelletjes, een museum en een luxe hotel, waar je vrij kunt rondlopen.

De gloeiende lava van Vulkaan Pacaya.

Om 14.00 uur staat de bus klaar om ons in 5 kwartier naar de actieve vulkaan Pacaya te rijden. Huren een gids en wandelstok. En daar gaan we dan: 10 mensen, 5 van 60 en 5 van +/- 30 jaar. We klimmen via een ongelijk, soms steil pad anderhalf uur omhoog, het zwaarste gedeelte is het laatste kwartier. Via ongelijke, grote en scherpe brokken lava klauteren we naar ons doel, de stromende en kruiende massa gloeiend lava tegemoet. De temperatuur om ons heen en de lava onder ons worden steeds heter en tussen de spleten gloeit het vuur fel op. Tot we uiteindelijk niet verder kunnen en we wiebelend, met ingehouden adem foto´s en film maken van dit zeer uitzonderlijke tafereel.
 Gloeiende lava op Vulkaan Pacaya

Langzaam verplaatst de lava zich en zoekt een weg naar beneden. We moeten terug, m´n bergschoenen branden aan m´n voeten en de wandelstok staat in brand en is op deze plaats ook niet meer te blussen. Terugklauteren over de ongelijke lava en dan even uitrusten en genieten van de ondergaande zon, uitzicht op vulkanen en een diep dal, adembenemend! Het steile pad van anderhalf uur, lopen we nu snel in een half uur naar beneden. Eerst in de schemer maar al snel in het pikkedonker (met zaklantaarn). Met zwabberende knieën komen we doodvermoeid bij de bus. Zeer voldaan rijden we terug naar Antigua waar we na een beetje opgefrist te zijn (1 kwartier) weer met z´n allen gaan eten.

Voor meer Antiguafoto's

Zonsondergang Pacaya Vulkaan


< HomePage | Begin | DagboekMail02 >


Gesponsorde koppelingen