< ChinaMail02 | Begin | ChinaMail04 >
05-04-06 zondag

de Chinese Muur
Om 08.15 uur rijden we in de ochtendspits de stad uit naar de bergen om het wereldwonder de CHINESE MUUR te bezoeken. Deze was oorspronkelijk 6000 km waar nu nog zo'n 2000 km van overeind staat. Te bedenken dat hier 2000 jaar geleden honderdduizenden mensen bezig waren dit steen voor steen op te bouwen is moeilijk voor te stellen. Dit was met de piramides al moeilijk te begrijpen maar dit is ook nog eens hoog in de bergen.
Met zijn zestienen zijn we begonnen de hoge ongelijke treden te beklimmen, volgens Rita is het tot het hoogste punt 2000 treden, nou we zullen wel zien! Je liep steeds naar een torentje waar je kon uitrusten en waarachter de volgende uitdaging wachtte. Steeds hoger liepen we en de treden werden gelukkig wat lager en beter begaanbaar. Bij elke toren haakte er wel een stel af en uiteindelijk zijn we met 6 mensen op de hoogste toren uitgekomen. 't Was de moeite wel waard, een overwinning op jezelf en een mooi uitzicht. We hebben trouwens ook mooi weer zo'n 16 graden en vrij zonnig.

Op de terugweg heb ik de treden stuk voor stuk geteld, het zijn er 1632.

Weer lunchtijd, in een heel groot restaurant waar uitsluitend westerse gasten komen, om alle risico's te vermijden. Hierna gaan we de tombes van de MING KEIZERS bekijken. Het waren 16 keizers, maar 3 zijn er elders begraven. Elk Tombe bestaat uit een groot mausoleum in paleisstijl, dus weer verschillende gebouwen met hun eigen belangrijkheid (door Rita allemaal uitgelegd) die op 1 lijn staan, net als de paleizen met poorten en pleinen verbonden.
Tombe van Ming Keizer 

Maar het uiteindelijke graf is een grote heuvel van aarde waar ergens de kist begraven is. Niemand weet precies waar. We hebben maar 1 van de 2 tombe's bezocht die voor het publiek open gesteld zijn.

Hierna zijn we de kilometers lange HEILIGE WEG, WEG DER DIEREN of SECRET ROAD afgelopen. Langs deze kaarsrechte weg, omzoomd door jonge uitlopende treurwilgjes, staan aan weerskanten grote beelden opgesteld. Eerst van generaals en verder van dieren (bv paard, olifant, kameel maar ook legendarische dieren). Deze vormden een erewacht voor de dode keizers. Gelukkig stond aan het eind de bus ons weer op te wachten. Mooie tijd om terug te gaan naar het hotel (16.00 uur).
 de Heilige Weg

Rita, die net haar fooi had ontvangen, wilde ons nog verrassen met een echte thee-ceremonie, typisch Chinees en gratis. Dit kun je toch niet weigeren? Al ben je nog zo moe! En zo trapten we toch weer met al onze ervaring in de oude verkooptruc. Keurig ontvangen door veel vriendelijk lachende meisjes naar een klein kamertje geleid, deur dicht en het bekende verkooppraatje kon beginnen. We hebben nog tamelijk beleefd het verhaal aangehoord over de geweldige thee, goed voor alles en nog wat. Ook nog geproefd en toen zo snel mogelijk weer weg zonder iets te kopen. We klopten op de bus waar Rita ons verbaasd zat op te wachten met: Zijn jullie er nu al? Ja, niet gelukt! Maar we zijn wel 1 uur later in het hotel, geen tijd meer voor het ligbad want het diner wacht al weer.

Vanavond stond er als extra de wereldberoemde Pekingeend op het menu, niet te missen als je in Peking bent. De kok komt bij te tafel de eend voorsnijden. De gesneden eend wordt gegeten tussen dunne pannenkoekjes met wat verse groenten. Het bier werd royaal geschonken. We hebben ook weer hartelijk kunnen lachen, om wat ook al weer?

Nog meer foto's Bejing

Kok bereid Peking Eend aan tafel< ChinaMail02 | Begin | ChinaMail04 >

Gesponsorde koppelingen