< Vietnam Mail 18 | Begin | Vietnam Mail 20 >


28-02-2005 Maandag.

De geplande wandeling vanochtend ging niet door vanwege de mist. Maar de grote markt was natuurlijk wel open.

Hier is het duidelijk meer toeristisch. Langs de straat proberen de BLACK-HMONG vrouwen ook veel uitdrukkelijker hun steeds dezelfde spullen aan te bieden (bonte plaids, kussenovertrekken en fluitjes).

Lappenverkoopsters

We weten nu ook hoe een HOND er van binnen uitziet. 2 Honden lagen geslacht tussen het gewone varkens en rundvlees. Voor de duidelijkheid lagen de koppen (ontveld en met gezond gebit) en de 8 pootjes er apart bij. Zit nog best veel vlees aan zo'n beest. Het is maar goed dat we niet zo snel misselijk zijn, maar mensen met een zwakke maag kunnen beter bij het borduurwerk blijven.

Na de lunch een trekking, eigenlijk was het te mistig om uitzicht te hebben, maar een stevige wandeling is ook wel lekker, goed om het warm te krijgen, het is hier maar 15 graden. We liepen een stukje de berg af om dan via trappen, 520 treden naar beneden, de woongemeenschap CAT CAT van de BLACK-HMONG te bezoeken.

Op bezoek bij Black-Hmong familie

We bezochten een sober woonhuis. Midden in de grote kamer stond een pot pap hevig te pruttelen op een open vuur (gat in de grond). Een aantal kleintjes van baby tot peuter speelden met een grote schaar en kropen rakelings langs het vuur, voor ons als oma's te griezelig om aan te zien.

Gevaarlijk!

René weet veel van hun cultuur en vertelde bijvoorbeeld dat een overledene op een plank wordt gebonden en rechtop tegen een pilaar wordt geplaatst en ook nog eens 3 dagen wordt voorzien van eten en drinken?! Daarna pas begraven.

We wandelen terug de 520 treden omhoog, het uitzicht op de PHAN SI PAN BERG (3140 m) kunnen we vergeten vanwege de mist. Het laatste steile stukje omhoog hebben we gewoon met de brommertaxi gedaan.

's Avonds heel gezellig gegeten met schone tafelkleedjes en kaarsjes. Het eten is altijd lekker, maar dit soort extra's hebben ze nog lang niet overal door.

Meer foto's Sapa


< Vietnam Mail 18 | Begin | Vietnam Mail 20 >

Gesponsorde koppelingen