< Vietnam Mail 17 | Begin | Vietnam Mail 19 >


27-02-2005 Zondag.

Vanochtend om 08.00 uur eerst een trekking (wat wij gewoon een wandeling noemen) door de bergen. Omdat er vandaag de grote markt is in BAC HA lopen we eerst de route tegengesteld van de bevolking. Ze zijn al voor dag en dauw vertrokken met hun schamele handel in hun rugmand of vastgebonden op de paardjes om op de markt te verkopen. Het gaat om groenten en zelfgestookte maiswijn, maar ook zwijntjes die luid protesterend moeten meelopen aan een lijntje. En we zien ook hondjes richting markt gaan. Hele families in de kleurrijke klederdracht lopen richting markt.

Op weg naar de markt

We slaan af en lopen door het verstilde berglandschap. Het is in de bergen nu geen goede tijd voor de rijst en liggen de terrassen er kaal bij, maar overal staan de frisgroene pruimenbomen die extra kleur geven aan het landschap.

We wandelen langs de kleine woongemeenschap BAN PHO die nu bijna verlaten is omdat de vrouwen naar de markt zijn. Alleen wat kinderen lopen nog rond. Twee kinderen blijven nieuwsgierig staan, hun leeftijd is moeilijk te schatten, het oudste meisje lijkt 10 jaar met in haar rugmand een baby van 1 jaar. Het jongste meisje van ong. 5 had zelfs een prul van 1 maand in haar rugmand, we dachten eerst dat het een pop was. Zo te zien waren ze alleen, moeder was waarschijnlijk naar de markt.

Kleine Moedertjes // Meneer Ho

Bij het grote longhouse van MENEER HO werden we door hem uitgenodigd binnen te komen. Hij is een gerespecteerde HMONG die de oude tradities tracht te handhaven. Hij beschouwt René als zijn vriend, wat een hele eer is. MENEER HO is een enthousiaste stoker van de MAISWIJN waar wij allen een glaasje van mochten proeven. Volgens hem 60 % alcohol, zal best kunnen want het brandde gemakkelijk (met een lucifer en in je keel). Hij bespeelde voor ons een apart bamboe instrument de KHEN (spreek uit gen) waarbij hij tegelijkertijd een dans uitvoerde.

We liepen met een boog terug naar BAC HA om daar om half 11 op de ZONDAGMARKT aan te komen die dan op zijn hoogtepunt is. Een heel grote markt vol met kleine mensjes in klederdracht, ook van andere groeperingen als de flower-Mhong.

Allerlei waren werden verkocht, veel kleurrijk borduurwerk en ook een groot aantal hondjes. Volgens René voor waakhond, maar we zijn niet gek, want ze werden in hun nekvel gegrepen om te wegen. In Vietnam staat nog steeds hond op het menu. Niet in de restaurants waar wij komen omdat het een delicatesse is en voor ons gewoon te duur. (zegt René, ja, ja ??).

Hondenverkoop // Onsmakelijke worst

In het middengedeelte van de markt wordt weer enorm veel gegeten en gedronken. Onsmakelijk om te zien, veel grote vette kluiven, vieze zwarte worsten en onduidelijke ingewanden werden op grote manden aangeboden en men hapte er smakelijk van. We hebben maar even met een pannenkoek geluncht vandaag, daar kan niet veel mee mis gaan.

Meer foto's Bac Ha

Alweer om 13.00 uur uit het hotel vertrokken richting SAPA, dat ong. 100 km verderop in het hooggebergte ligt. Eerst de pas weer af en we steken de RODE RIVIER over bij de grensplaats LAO CAI. Vandaar een stukje langs de rivier die de grens vormt met CHINA om vervolgens de pas op te rijden naar het 1600 m hooggelegen SAPA. Al snel in potdichte mist waar brommers en vrachtwagens je zonder licht tegemoet komen. Maar ook deze chauffeur is zeer voorzichtig. Hij moet ook nog de langs de weg lopende mensen en de middenop lopende karbouwen ontwijken.

SAPA is een toeristenplaats met een grote minderhedenmarkt, maar we hebben er nog niet veel van gezien vanwege de mist die in motregen overgaat. Gelukkig wel kunnen internetten en de achterstand weer ingelopen.

Vrouw van Rode Hmong


< Vietnam Mail 17 | Begin | Vietnam Mail 19 >

Gesponsorde koppelingen