< Vietnam Mail 15 | Begin | Vietnam Mail 17 >


23-02-3005 Woensdag.

De Mystiek van Halong Bai.

Om 09.00 uur ingescheept voor een rondvaart op een privéboot (alleen voor ons gezelschap) om een dagje rond te varen in HALONG BAY. Deze grote baai staat op de werelderfgoedlijst van Unesco. De baai is bezaaid met 3000 rotseilandjes begroeid met bomen en struiken die loodrecht oprijzen uit het water. Helaas is het vandaag weer geen helder weer, erg jammer want hier had ik lang van te voren naar uitgekeken.

Het is gelukkig windstil en naarmate de dag vorderde werd het uitzicht helderder. De mist gaf het geheel een mystieke sfeer. De rotseilandjes waren ontelbaar. door de nevel doemden er steeds weer nieuwe op terwijl anderen uit het zicht verdwenen. Al met al een serene omgeving om stil van te worden.

  
Halong Bay in ochtendnevel

We legden aan bij een eiland om rond te wandelen. René had de verrassing goed verborgen, want we stapten in de meest feeërieke grot die we ooit gezien hadden. Grote zalen met prachtige groepen stalagmieten (hangend) en stalactieten. Extra sprookjesachtig was de subtiele belichting die hier en daar door een kunstzinnige Japanner was aangebracht. Dit was niet kitscherig, maar meer bedoeld om de dieptes weer te geven. We verlieten de grot op een hoogte van 100 m boven de zeespiegel, dit leverde een adembenemend uitzicht op over de baai. Ben benieuwd in hoeverre je op foto's de werkelijkheid kunt evenaren.

De lunch aan boord was goed verzorgd en gevarieerd. Bij een volgend eilandje waar we aanlegden was ook een zandstrand. Frans is daar langs 450 treden naar de top gelopen waar een soort priëel stond. Dit was een herdenkingsmonument aan Ho Chi Minh die daar ooit een overeenkomst had gesloten met de Russen. Dit punt was meer bedoeld voor het uitzicht dat nog wijdser was als de vorige, maar helaas door de nevel dit keer iets minder.

We zitten nu in februari buiten het seizoen, daarom waren er maar een beperkt aantal boten onderweg. Er lagen ettelijke toeristenboten voor anker in de haven. 's Zomers zal het hier een circus zijn. Op sommige plaatsen lagen visvlotten waar men op woonde en die als restaurantje gebruikt werden. Er wonen in de spelonken van de eilandjes ook een soort bedelvolk dat in roeiboten, altijd een klein kind erbij, bij de toeristen om dollars komen vragen en soms ook proberen wat te verkopen.

Bedelbootjes

Omdat het zo'n groot gebied is verspreiden de rondvaartboten zich gemakkelijk. Daarom leek het, toen we terugvoeren of we het enige schip waren in het imposante (zee)landschap.

's Avonds gegeten langs de boulevard, een souvenir marktje bezocht en getracht te internetten. We kijken terug op weer een onvergetelijke dag.

Meer foto's Halong Bay
< Vietnam Mail 15 | Begin | Vietnam Mail 17 >

Gesponsorde koppelingen