< Vietnam Mail 03 | Begin | Vietnam Mail 05 >

09-02-2005 Woensdag

Gelukkig Nieuwjaar!

HAPPY NEW YEAR! Het jaar van de HAAN is aangebroken. Van de jaarwisseling hebben we niet veel gemerkt. Ik sliep al en Frans heeft alleen wat knallen gehoord. Waar er vuurwerk was hebben we niet kunnen achterhalen.

Object van citroenen vanwege Nieuwjaar

Vandaag is voor de Viëtnamezen familiedag. Ze bezoeken eerst de ouders. Morgen bezoeken ze hun leraren omdat zij worden gezien als 2e opvoeder uit respect en vooral uit traditie.

Dat er veel mensen vrij waren was voor ons een voordeel omdat we om 07.00 uur direct de stad uit konden rijden en niet werden opgehouden door de vele brommers.

40 Km Ondergronds tunnelcomplex

We waren dus mooi op tijd in CU CHI om het gelijknamige ondergrondse TUNNELCOMPLEX (250 km) te bezoeken dat tijdens de Vietnam oorlog diende als schuilplaats voor de VIETCONG strijders. Het was destijds een onderaardse stad met woonvertrekken, keukens, munitie-opslag, commandoposten en 10 operatiekamers op wel 3 niveaus. Waarvan de onderste gangen vooral als vluchtroute werden gebruikt.
  Wandschildering Booby traps

Het maakte op ons een grote indruk, als je loopt over de grond waar zo'n gruwelijke geschiedenis heeft plaats gevonden. Je mag hopen dat de mensheid er iets van heeft geleerd. Vooral het zien van de vallen (booby traps) waar soldaten in terecht kwamen, gespietst werden en dan langzaam crepeerden deden de rillingen over je rug lopen.

De kleurrijke Cao Dai Tempel

Voor de lunch moesten we weer 40 km verderop zijn in THAY NINH daar wachtte ons de volgende verrassing. De grote tempel van CAO DAI. Een van de meest bizarre gebedshuizen ter wereld. Architectonisch een religieus sprookjesland door de vele pasteltinten. B.v. in de grote hal met rijen roze zuilen, versierd met groene draken die de tempel in drieën splitste. Het plafond is hemelsblauw met witte wolkjes en sterren. Boven het altaar hangt een enorme wereldbol met het Alziend Oog.

Cao Dai Tempel buiten en binnen

Het CAODAISME ontstond in 1926 toen een ambtenaar via meditatie in kontakt kwam met het hoogste opperwezen, Cao Dai. Hij werd aangespoord alleen de beste elementen uit de meest bekende religisch (Boeddhisme, Confucianisme, Christendom, Islam, enz.) te selecteren. Klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Als symbool gebruiken zij het Alziend Oog. Hier in Zuid-Vietnam hebben ze naar schatting 2 miljoen aanhangers. De dienst mochten we via een zuilengalerij op de eerste etage gadeslaan. De volgelingen, meestal in witte, maar ook in blauwe, gele en rode gewaden kwamen op de brommer. Hun kleed en hoofddeksel hadden zij gewoon in een plastic tasje achterop en bij de brommer even verkleden.

Meer foto's Cao Dai Tempel

Hierna was het gewoon weer lunchtijd in het dorp Er was daar een oudere man, een naast familielid van het verbrande, naakte meisje, vluchtend voor de vlammen, veroorzaakt door een napalmbom. Destijds een winnende world-press photo die iedereen die oud genoeg is zich nog kan herinneren (1972). We passeerden de weg waar de foto gemaakt was. Heel bizar, dan komt, wat eerst "de ver-van-mijn-bed-show" was wel heel dicht bij!

's Avonds laat nog de voorgaande tekst doorgemaild, althans geprobeerd. Na een uur tikken ging er bij het verzenden iets mis door de verouderde apparatuur. Alles weg! Dat was wel even balen.


< Vietnam Mail 03 | Begin | Vietnam Mail 05 >

Gesponsorde koppelingen