< Vietnam Mail 01 | Begin | Vietnam Mail 03 >

06-02-2005 zondag

Rondwandelen in Saigon.

Omdat het 8 en 9 februari OUD EN NIEUW is in VIETNAM (en CHINA) is het extra druk in de stad. Veel families komen voor Nieuwjaarsdag naar de ouders. Dit leverde ons een extra dag op omdat de hotels op de gewenste datum vol geboekt waren. Vandaar deze vrije dag om naar eigen idee in te vullen. René heeft ons vanochtend allerlei mogelijkheden aangeboden om te bekijken en die hebben wij dan ook allemaal afgelopen. Daarom zit ik nu met mijn benen omhoog dit stukje te schrijven.

We gaan eerst met de taxi naar CHOLON, de CHINESE WIJK. We hebben ons bij een CHINESE TEMPEL laten afzetten. Was zeer bijzonder, hadden we nooit eerder gezien. Vooral de sierlijk bewerkte dakversiering met geglazuurde keramische afbeeldingen trok onze belangstelling.
Poort van Chinese Tempel Wierook

Er werd heel veel wierook gestookt. Ook grote spiraalvormige. Deze werden opgehangen aan het plafond en blijven wel een maand branden. Altijd met een rood etiket van de gever (offeraar) eraan, de goden moeten natuurlijk wel weten van wie het komt.

Buiten de poort zaten mensen met vogelkooitjes vol met mussen en andere kleine vogeltjes. Je kon er 1 vrijlaten voor een dollar, dit is ook een soort offergave.

Het is weer een Chinese wijk als zovelen met allerlei soorten winkels. Veel winkels puilen uit met uitbundig gouden en rode artikelen die als offergave gebruikt worden. We hebben ook grote glazen potten gezien met slangen en ander onduidelijk kruipspul op alcohol. Deze schijnen een geneeskrachtige werking te hebben of het libido te verhogen.
Geneeskrachtige drankjes? 

Tussen de gebouwen was ook een echte Chinese markt.

De paden waren zo smal dat we nauwelijks konden lopen, maar ze zagen toch nog kans er met een brommer tussendoor te manoeuvreren. De verkoop wordt voornl. door vrouwen gedaan die praktisch op hun kraampjes wonen. Ze zitten met hun (vieze) blote voeten tussen het vlees, de vis en de groenten. Er is letterlijk van alles te koop, maar ik hoop dat ze in het hotel toch ergens anders gaan inkopen.
 Met blote voeten op de kraam

Dit bleek echter niet de Chinese markt BEN THANH te zijn waarnaar we op zoek waren omdat we de verkeerde kant waren opgelopen. Toen we deze markt uiteindelijk gevonden hadden waren we eigenlijk te moe om hem nog uitgebreid te bekijken. Hij was echt zo gigantisch groot en echt van alles te koop. Ze zeggen: Als je hier niet vindt wat je nodig hebt dan kun je ook makkelijk zonder.

Ben Thanh Markt

Met de taxi weer terug naar het hotel om een hapje te eten en wat op te frissen. Ons hotel staat in het centrum, dus om 14.00 uur lopend op pad. Eerst naar de opticien. We wilden een zonnebril op sterkte (goed, goedkoop en snel) Maar helaas was er deze keer een wachttijd van 14 dagen vanwege de feestdagen.

Doorgewandeld en bij het luxe REX HOTEL op het dakterras gezeten om te genieten van een pilsje en het mooie uitzicht over de stad en de kleurrijke boulevard.

We lopen verder langs het voormalig stadhuis, dit is een copy van het HOTEL DE VILLE in parijs. Ervoor staat het standbeeld van een jonge Ho Chi Minh. We bezoeken de kathedraal NOTRE DAME. Hier is juist een mis aan de gang, een volle kerk met open deuren. Veel mensen volgen de dienst zittend op hun brommer op het plein voor de kerk.
Gebouwen uit de Franse Koloniale tijd

Deze gebouwen stammen uit de 19e eeuw toen Vietnam nog een FRANSE kolonie was. Ook het imposante hoofdpostkantoor stamt uit deze periode en wordt nog als zodanig gebruikt. Nog een ander prettig overblijfsel van de Fransen zijn de stokbroden (Baguettes) die overal te koop zijn. Deze zul je in andere Aziatische landen niet snel aantreffen.

OUD EN NIEUWJAAR is hier een feestelijk gebeuren met veel gele bloemen. Het eerst wat ons op viel toen we de stad inreden, overal gele bolchrisanten, grote africanen en minder bekende bloemen en ook heel veel kleine boompjes. Mensen zetten hier ook, net als wij met Kerstmis, een boom in huis (met gele mandarijnen). Voor ons hotel is een park ingericht waar je al deze bomen en planten kunt kopen. Veel gecultiveerde bomen vol met mandarijntjes en aparte bonsai-achtige bomen met gele bloemen. Je ziet op straat ook regelmatig brommers en andere karretjes voorbij gaan met zo'n boom erop.

Mandarijnenboompjes

Een van de hoofdboulevards was in het midden over enkele kilometers opgesierd met een soort Keukenhof van voornl. gele bloemen. Hier werd vandaag, omdat het zondag is, ook uitgebreid geflaneerd door de Saigonesen. De opgeprikte kinderen poseerden als prinsjes en prinsesjes voor al die bloemenpracht. Het was enorm druk maar het valt ons op dat we nog niet 1 keer een onvertogen woord of een andere vorm van onhebbelijkheid hebben gezien. Ook niet in het verkeer. De mensen lijken me heel gelijkmatig van karakter en gaan heel rustig hun gang. Ook de toeristen worden met rust gelaten. Ze bieden hun taxi, cyclo en goederen aan, maar niet op een opdringerige manier. Als je niet loopt te provoceren met opvallende tassen en dikke portemonnai's kun je hier heel veilig over straat.

  
Poserende kindertjes

's Avonds lekker gegeten en nog even rondgewandeld. 't Is nu bijna 24.00 uur, na zo'n indrukwekkende, heerlijke dag is het nu hoog tijd voor mijn schoonheidsslaapje.


< Vietnam Mail 01 | Begin | Vietnam Mail 03 >

Gesponsorde koppelingen