< Mail13 | Begin | Mail15 >


07-04-2002, zondag.

We reizen vandaag naar TANA TORAJA (Torajaland). Dat ligt zo'n 350 km naar het noorden waar we de hele dag over gaan doen, met af en toe even stoppen om de benen te strekken.

Dat is ook wel nodig want de bus op Sulawesi is maar klein en smal. Er kunnen hier nl. geen grote bussen rijden, de wegen zijn wel goed geasfalteerd maar erg smal en met veel bochten. Gelukkig is de bus bestemd voor 22 personen en we zijn met zijn dertienen. Bijna voor iedereen een dubbele zitplaats.

Om 08.00 uur vertrokken en de 1e 150 km rijden we langs de zee in een totaal vlak landschap. Maar ook hier weer veel bedrijvigheid op het land. Momenteel wordt er op veel plaatsen geoogst en worden de rijsthalmen in bossen met de hand uitgeslagen en ligt de rijst langs de weg te drogen.

 
Rijstoogst

De oorspronkelijke bevolking bestaat uit de zeevarende BUGINEZEN en overal langs de weg zie je hun traditionele huizen op palen. Eerst stonden ze in het water, maar op het land worden ze nu nog steeds op palen gebouwd. Ze hebben een puntdak waarvan de nok zich kruist, dit stelt de horens van een waterbuffel voor, wat weer een symbool is van kracht. Traditioneel is de voorzijde van de woning elk voorzien van 3 ramen en 1 deur. De ramen staan symbool voor de grootouders, de ouders en de kinderen. Dus 3 generaties die in zo'n huis wonen.

Na ongeveer 150 km rijden we van de kust af de bergen in, nog tamelijk hoog ook, heel veel bochtenwerk, maar we genieten van de prachtige panorama's.

Bij een visrestaurant aan het strand in Par-Par gegeten en weer verder naar het noorden. Een paar uurtjes verder stopten we bij een wegrestaurantje dat de welluidende naam EROTIC MOUNTAIN had gekregen. Vanaf het terras konden we foto's maken. Met een beetje fantasie begrijp je wel waarom deze naam bedacht is.

 
Erotic Mountain Smeedijzer ornament aan balkon

Om 18.30 uur aangekomen in RANTEPAO in het hotel Toraja Prince Hotel, waar we met een vruchtensapje en life-muziek werden ontvangen. Na het eten opa gebeld in plaats van zondagochtend-bezoek.

< Mail13 | Begin | Mail15 >

Gesponsorde koppelingen