< MAIL04 | Begin | MAIL06 >

Maandag, 15-06-1998.

Het belooft een drukke dag te worden. Om 10.00 uur vertrokken voor 3 excursies. Eerst naar de indrukwekkende Dam van ASWAN, men zegt na de dam tussen Argentini/Brazili de grootste van de wereld. Via de oude Aswandam, die door de Engelsen werd gebouwd en in 1902 voltooid naar de z.g. HIGH DAM. 36 km lang, 111 m hoog. Er is 11 jaar aan gebouwd en in 1970 voltooid. Het hierdoor ontstane stuwmeer is 500 km lang en 200 km breed en reikt tot ver in Soedan.

     

De dam is door de Unesco-landen betaald en mogelijk gemaakt door een Russisch-Egyptisch Vriendschapsverdrag. Daar is ook het monument aan gewijd dat de vorm heeft van een gestyleerde lotusbloem en gemaakt van beton. Door de bouw van de dam raakten 100.000 Nubirs dakloos en moesten tientallen Egyptisch/Nubische schatten worden verplaatst, waaronder 20 Faraotempels waarvan de beroemde ABU SIMBEL TEMPEL wel het meest spectaculaire verhuisproject was.

We vervolgden onze 'studiereis' een paar kilometer verderop naar de ONVOLTOOIDE-OBELISK. Deze werd 1500 jaar v.Chr. voor 3/4 uitgehakt uit het roze graniet maar is door gebreken nooit afgemaakt. Geleerden hebben door deze vondst precies kunnen reconstrueren hoe deze enorme zuilen (deze is 42 m lang) werden uitgehakt. De meeste Obelisken komen uit de steengroeven van Aswan, herkenbaar aan het roze graniet.

      

Hierna hadden we nog een uur de tijd om door het hypermoderne NUBIA-museum te wandelen, wat we zeer de moeite waard vonden.

Na de lunch aan boord nog een uurtje rust om ons weer in te schepen voor de FELLUCA tocht, met z'n allen, 20 man, in 1 grote zeilboot om wat rond de eilandjes te zeilen. Vooral grappig waren de kleine jongens in zelfgemaakte roeibootjes, peddelend met de hand of een stukje blik. Zij vroegen ons uit welk land we kwamen en zetten dan min of meer spontaan een bekend lied in. In ons geval was dat Singing Ah Ja Jippie Jippie J, wat door iedereen gezellig werd meegezongen.

Even uitgestapt bij de zomervilla van de familie Aga Khan, zij hebben ook boven op de heuvel een Mausoleum gebouwd. Er waren daar kameeldrijvers en we hadden de mogelijkheid om een kameelritje te maken. We hebben het maar bij wat foto's gelaten.

  

Terug aan boord zat de stemming er goed in, er werd gezongen en geklapt op vrolijke Ali Baba muziek. Ik kreeg het roer in handen gedrukt omdat ik het dichtste bij zat zodat de stuurman mee kon trommelen op een percussion. Al met al een gezellig sfeertje.

's Avonds stond ons nog de Sound and Lightshow te wachten in de TEMPEL VAN PHILAE. Hier werd ons het beroemde verhaal verteld van de God OSIRIS en de Godin ISIS en de jaloerse broer SETH, de strijd tussen chaos en orde die in vele mythen voorkomt en telkens gewonnen wordt door de Valkgod HORUS.

   

Osiris en Isis, broer en zus maar ook man en vrouw, regeerden over het land en de onderwereld oftewel het Land aan Gene Zijde. Zij zorgden voor de vruchtbaarheid van het land zodat er altijd voldoende voedsel en drank was, het lichaam en het bloed van Osiris. Isis baarde Horus en plaveide de weg voor het latere christendom. Isis was de Moedergodin, door iedereen geliefd.

Na terugkomst (21.30 uur) konden we direkt aanschuiven aan het diner en dan gelijk door naar de salon waar een muziekgroep Nubirs al geruime tijd op ons zat te wachten. We werden getrakteerd op een prachtige danseres met heel soepele heupen en een bijna even mooie danser die wat staaltjes dansacrobatiek ten uitvoer brachten en ook ons daarbij betrok. Alles bij elkaar was het een zeer enerverende dag.
< MAIL04 | Begin | MAIL06 >

Gesponsorde koppelingen