< MAIL01 | Begin | MAIL03 >

Donderdag, 11-06-1998.

We zijn om 10.30 uur uit Zwijndrecht vertrokken en kwamen in de stromende regen aan op Schiphol. Na wat gezoek naar de afgesproken parkeergarage P1, waar mijn broer Frans ons op zou wachten ivm de gratis parkeerkaart, stonden we prompt bij de verkeerde ingang en moest hij een heel stuk omlopen. Hij vond ons toch maar was wel bijna verzopen!

Door al dat gerommel bij de parkeergarage, het inchecken e.d. hadden we nog maar 20 min. om met Birgit te praten, die naar Schiphol was gekomen om ons uit te zwaaien. Erg jammer want we hadden elkaar al een poosje niet gezien.

Het vliegtuig van Air Holland, een boeiing 757, was niet zo groot, aan beide zijden 3 stoelen bracht ons met een rustige vlucht naar LUXOR, Egypte. Aankomst plaatselijke tijd 21.00 uur.

        

Na de douane werden we opgewacht door de Egyptische reisleider (Engelstalig) die ons rechtstreeks naar de boot bracht, wat niet volgens het programma was. We zouden eerst 4 nachten naar Hotel Karnak gaan. Later werd ons uitgelegd dat vanwege het stille seizoen ivm de aanslag van vorig jaar het in de hotels erg stil was en de accomodatie op de schepen luxer was en ze zo meer service konden bieden. Het excursie-pakket zou hetzelfde blijven, wel moesten we p.p. 10 dollar per dag bijbetalen ivm vol-pension.

De hut was ruim genoeg, er was douche, toilet en airco, wat later wel onmisbaar bleek te zijn.

Vrijdag, 12-06-1998.

            

Na het ontbijt heeft de reisleider REDA het volledige weekprogramma aan ons uitgelegd en wat belangrijke tips gegeven over het kopen van spullen. Het was voor ons weer een cultuurschok om met al die mensen om te gaan die wat aan je willen verkopen. Na het slechte seizoen zijn ze aanhoudender en opdringeriger als normaal, maar het is beter te begrijpen als je weet dat van het toerisme hun hele bestaan afhankelijk is. Na een paar dagen kun je er goed mee omgaan en begin je het zelf ook als een soort sport te zien, als je je maar aan bepaalde regels houd gaat het meestal goed.

's Middags gebruiken we een warme lunch, deze is meestal wel goed, zeker geen culinair hoogstandje, maar smakelijk en voldoende.

Om 16.00 uur stond de eerste excursie op het programma, met de airco bus naar KARNAK, het grote Tempelcomplex ten noorden van LUXOR en bezoeken daar de TEMPEL VAN AMON-R, de belangrijkste God. Aan dit gigantische complex is maar liefst door 30 farao's gewerkt, het belangrijkste deel door Ramses II.

   

We zijn overweldigd door de enorme afmetingen. De dikke muren (bewerkt met hirogliefen), grote beelden van farao's, waaronder een beeld van Ramses II met een klein beeldje van zijn zoon op z'n voeten en de gigantische zaal met oorspronkelijk 135 zuilen van 15 meter hoog, allen met verhalen en historische feiten in hirogliefen.

Na afloop bezoeken we een winkel waar nog op de ouderwetse manier van de papyrusplant papier wordt gemaakt en daarna met de hand beschilderd tot schilderijtje.

We vervolgen het programma naar de restanten van de LUXOR TEMPEL. We betreden de tempel via een lange laan met aan weerszijden sfinxen. Velen hebben het lijf van een leeuw en het hoofd van een ram. Bij de entree staan 2 zittende grote beelden en 1 prachtige Obelisk. Het waren er oorspronkelijk 2, maar de andere is geschonken aan Frankrijk en staat nu in Parijs. Wat me ook lang zal bijblijven is de verlichting die juist werd ontstoken. Schijnwerpers staan verdekt opgesteld en belichten de grote beelden en kolommen. Dit gaf een aparte, beetje sprookjesachtige sfeer.

    

             

Wat betreft het weer schiet me inspiratie tekort om te omschrijven hoe je temperaturen van 45 graden of meer overleefd. Maar het lukt wonderwel, zonder dat we ons beroerd voelen of hoofdpijn krijgen. We ondergaan het gewoon en rusten wat meer dan we normaal gewend zijn. We gaan natuurlijk niet onnodig in de zon.


< MAIL01 | Begin | MAIL03 >

Gesponsorde koppelingen