< HomePage | Begin | MAIL02 >

Inleiding.

Het is zondagochtend 7.00 uur, 14-06-1998 en ik zit in mijn eentje op het dek van een cruise-schip op de Nijl. Wat ik om me heen zie moet wel heel dicht het paradijs benaderen, in ieder geval de voorstelling die ik daar van heb. De boot vaart langs groene oevers met veel palmbomen en stukjes land waarop graan en mas groeit en hier en daar zelfs bananenbomen. Omdat het zo vroeg is hoor je ook nog de watervogels, bv de statige witte ibissen, die nu op zoek zijn naar voedsel omdat het straks weer te warm wordt voor mens en dier.

Om me heen lopen 2 dekboys heel stil schoon te maken. Op het water drijven hier en daar tussen het riet kleine vissersbootjes. Men vist met netten en af en toe slaan ze met lange stokken op het water. Weet niet precies waarom, waarschijnlijk om de vissen naar hun netten op te drijven of zoiets. Ze meppen in ieder geval niet op krokodillen, want die zwemmen hier niet!

       

In het achterland zie je wat laaggebergte dat helemaal kaal is, want daarachter is al niets meer, alleen woestijn. Soms passeren we een dorpje dat wat verscholen ligt, gecamoufleerd lijkt wel omdat de huisjes gebouwd zijn van rivierklei, in mallen geperste klei alleen gedroogd door de zon.

           

Je ziet ook regelmatig ezels, wat hier het belangrijkste transportmiddel is, bereden of voor de kar. Je ziet veel mannen in lange gewaden en maar weinig vrouwen en kinderen, die verblijven meestal in en rond het huis.

Regelmatig steekt de minaret van een moskee boven de palmbomen uit. Maar van het moslim geloof hoeven wij ons niets aan te trekken heeft onze Egyptische reisleider verteld, je kunt in de steden en op alle bezienswaardigheden alles aan of uittrekken wat je zelf wilt, omdat men zich daar niet aan stoort, alleen ben ik zelf wel zo wijs om me niet met blote rug of schouders aan die brandende zon over te leveren.

Ben met terugwerkende kracht toch maar begonnen aan een reisverslag, zal wel wat moeilijk zijn omdat we de afgelopen 3 dagen al zoveel indrukken hebben opgedaan, dat het wel lijkt of we al 2 weken onderweg zijn!


< HomePage | Begin | MAIL02 >

Gesponsorde koppelingen