< ChinaMail13 | Begin | ChinaMail15 >

21-04-06 vrijdag

Vanochtend uit DALI vertrokken met een grote lijnbus (soort Euroliner) naar KUNMING. 370 km door de bergen via een mooie autoweg met veel tunnels zijn we in het centrum voor het hotel afgezet.

KUNMING is een provinciehoofdstad van YUNNAN. Druk en droog maar vanuit ons raam, 15 hoog, zien we mooie parken op loopafstand.

Samen even het oude stadsgedeelte in gewandeld met de vogeltjesmarkt, maar dat hadden we al snel gezien.

Na het eten is Jiang met ons door het vernieuwde stadcentrum gewandeld. We hebben met z'n allen de ogen uitgekeken! Dat het een moderne stad is zagen we al aan de vele hoge en moderne gebouwen, maar zoveel grote en moderne winkels en winkelboulevards hadden wij niet verwacht. Times Square in New York is er dorps bij. Overal neonverlichting en grote pleinen met beelden en andere kunstwerken.

Kunming is ook bekend vanwege de blinde masseurs. Zij staan op een plein met hun witte jassen en masseren je gewoon met de kleding aan. Men zegt dat het heel goede masseurs zijn.

Blinde masseurs in Kunming

Het aanbod in de winkels is toch wel Chinees, Amerikaanse merken zie je nauwelijks. De kleding is vrij stijf maar voor jonge vrouwen (maatje XS natuurlijk) veel glitter, ruches en kantjes en heel veel schoenen. Ook mooie sportzaken maar alles in veel te kleine maten. Om 21.00 uur nog heel veel flanerende Chinezen en er wordt weer gedanst op straten en pleinen.

22-04-06 zaterdag

Op het laatste moment besloten we met een groepje toch maar naar HET STENEN WOUD te gaan. Moeilijk om op zo'n korte termijn een bus te regelen, maar dan is Jiang in zijn element, overal vriendjes. Dus reden we om 8.00 uur met een busje van de Rechtbank met 11 mensen de stad uit. Ongeveer 1 1/2 uur rijden.

Het Stenen Woud

HET STENEN WOUD bestaat uit grote formaties kalksteenrotsen en lijken soms op versteende bomen, ze zijn al 200 miljoen jaar oud. Door erosie is de lossere grond er omheen verdwenen. Eerlijk gezegd dachten wij dat we dat al eerder gezien hadden. Maar je kunt het al raden, ook hier weer groter en hoger dan elders in Europa.

We hebben eerst het hoofdpad een stuk afgelopen waar het krioelde van Chinezen met fototoestellen achter de vlaggetjes aan. We zijn samen naar het middengedeelte afgeweken. Dat was echt mooi, trap op en trap af langs hele smalle spleten en spelonken. Vaak alleen en soms achter een klein groepje met gids. We hebben zo 5 kwartier rondgelopen, onder en langs imposante rotsformaties, niet echt verdwaald maar wel enorm in de war gebracht. Je kunt je nl. nergens op orinteren.

Op de terugweg wat voor me uit zitten dromen en van het landschap genoten. De provincie YUNNAN en stad KUNMING noemen ze ook wel het gebied van de eeuwige lente. Op het land zijn de akkers al wat groener met jonge aanplant van rijst en groenten. Op sommige plaatsen wordt al gehooid en zelfs graan geoogst. De vegetatie is hier echt sub-tropisch. Wat ik wel mis zijn m'n geliefde palmbomen, die hebben we in het landschap nog niet aangetroffen. 15.00 uur terug op de kamer en even uitgerust. Daarna internetten en nog even naar het park.< ChinaMail13 | Begin | ChinaMail15 >

Gesponsorde koppelingen