< ChinaMail10 | Begin | ChinaMail12 >

16-04-06 zondag 1e paasdag

Een wandeling door Lijiang.

Om 10 uur samen naar de oude stad LIJIANG gewandeld, dus voorbij het "Disney" gedeelte. Daar was het wel authentiek en heerlijk rustig.

Oude vrouwtjes in klederdracht van de NAXI groepering zaten in het zonnetje of maakten een praatje met elkaar.

In de riviertjes werd naar hartelust kleding gewassen, ook door de modern uitziende vrouwen.

Een oud mannetje had een paar grote kakkerlakken ontdekt en drukte ze rustig plat met zijn duim, hij had er een stuk of 10 en deed ze in een plastic zakje?! Alles lijkt schoon in de straatjes, wij hebben verder geen ongedierte ontdekt.

Er was een filmploeg bezig, dus wij even stilgestaan om te kijken. De regisseur vroeg ons als enige een smal straatje in te wandelen, halverwege kwam een mooi meisje (filmster) met mand op haar rug ons tegemoet en groette vrolijk en vriendelijk NIHAO (= goeie dag). We werden dus gewoon als figuranten gebruikt. Leuk toch! Toen we terugliepen werden we door de regisseur hartelijk bedankt met een handdruk.

Een oma in naxi-dracht leerde haar kleindochter wat danspasjes. Ze vroeg mij mee te dansen, wat door Frans dankbaar werd gefilmd.

Dik 2 uur hebben we rondgelopen, straatje in, straatje uit, daarna op een mooi terras in een wat drukkere straat uitgerust met een pot gemberthee en een hapje gegeten. Tegenstellingen zijn groot in China. Ik ging ergens plassen op een openbaar toilet voor 5 cent, netjes en schoon, knopje voor spoelen, knopje voor ontsmetten en op hurkhoogte een echt spelend TV-schermpje met een tekenfilm. Zoiets hebben we nooit eerder aangetroffen.
's Middags nog wat door het moderne stadsgedeelte gewandeld en 's-avonds met zijn tienen en Jiang weer lekker Chinees gegeten. Een schoenenpoets vrouwtje heeft tussen de maaltijd door nog even Frans zijn schoenen gepoetst, zeer uitgebreid, ze vroeg daar 1 yuan= 10 cent voor en was helemaal gelukkig met 25 cent.

Dit weekend lekker even met thuis gebeld, fijn om alle stemmen weer even te horen. 't Ging eenvoudig, snel en voordelig. De wereld wordt steeds kleiner.

Meer foto's Lijiang en omgeving

17-04-06 maandag

Om 10 uur had Jiang een bus besteld. We reden de stad 20 min. uit in de richting van het hoge bergmassief met de eeuwige sneeuw, de JADE SNEEUWDRAAKBERGEN (uitloper van de Himalaya). We hebben 2 grote cultuurparken bezocht. Het eerste, ShuHe dorp, werd bewoond door mensen van de NAXI, die nogal cameraonvriendelijk deden, dus dan maar geen foto's. Wel anderhalf uur rondgewandeld door het oude gedeelte.

We hebben nog steeds heerlijk weer, zonnetje en 25 graden. In het volgende DONGBA VALLEY park hebben we eerst uitgebreid geluncht. Dit cultuurpark is nog in aanleg en lijkt bijzonder groot te worden.

Wij bezoeken het gedeelte waar huizen van diverse culturen zijn nagebouwd. Overal lopen wat mensen in originele kleding, maken muziek, zingen of doen een ander kunstje.

Jiang is duidelijk niet zo gecharmeerd van dit soort dingen en loopt in een sneltreinvaart overal langs (vinden wij eigenlijk ook wel best, als je foto's wilt maken wordt er echt wel op je gewacht).

Via een ouderwetse, maar splinternieuwe loop-hangbrug lopen we naar de overkant vanwaar we een mooie foto kunnen maken van de huisjes en de daarachter gelegen berg met sneeuw.

Nog door het dorpje BAISHA gelopen waar de kruidendokter Ho Shiziu (was ook te zien in de TV-serie Peking Expresse) ons enthousiast stond op te wachten. Een mooie ouwe Chinees, maar volgens Jiang veel te commercieel.

Kruidendokter Ho

Ik heb nog wel kans gezien een mooi tafelkleed te kopen. Katoen dat door middel van kleine knoopjes in patroon wordt geverfd. Leuk om thuis op te rijst-tafelen.

Om 15.30 weer in hotel en toch maar weer de oude stad in gelopen en in het "Disney"gedeelte frites en saté gegeten bij KFC.< ChinaMail10 | Begin | ChinaMail12 >

Gesponsorde koppelingen